Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ : «Σχολεία δημιουργικής έκφρασης : μια κοινότητα μάθησης και πρακτικής και δικτύωσης σχολείων». ΓΕ.Λ. ΑΞΙΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ : 

«Σχολεία δημιουργικής έκφρασης : μια κοινότητα μάθησης και πρακτικής και δικτύωσης σχολείων»


Σχέδιο δράσης.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΞΙΟΥ

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:

Διαμαντοπούλου Μαρία, φιλόλογος

Μητελούδης Πανταζής, φιλόλογος / Διευθυντής

Μαλιγκάνη Ελένη, φιλόλογος


Υλοποίηση της Δράσης 


Συνεχίστηκε και τη φετινή σχολική χρονιά η εκπαιδευτική δράση με τη συμμετοχή και συνεργασία 25 και πλέον Λυκείων και Γυμνασίων της Κεντρικής Μακεδονίας«Σχολεία δημιουργικής έκφρασης: μια κοινότητα μάθησης και πρακτικής και δικτύωσης σχολείων» που δημιουργήθηκε το 2019, με πρωτοβουλία  του φιλολόγου του 1ου ΓΕΛ Συκεών, Πανταζή Μητελούδη και ομάδας εκπαιδευτικών από Λύκεια και Γυμνάσια της Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το 2ο  και το 1ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο της κοινότητας εκπαιδευτικών και δικτύου σχολείων, κατά τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιήθηκαν:


  • Συνδιδασκαλία των φιλολόγων Π. Μητελούδη και Ε. Μαλιγκάνη για την εφαρμογή του Διδακτικού Σεναρίου «Τα φαντάσματά μου – Θ. Παπαγιάννης» στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γ΄ Λυκείου (συνδιδασκαλία των τμημάτων Γ1 και Γ2 ). Δραστηριότητες Οπτικού Γραμματισμού, Έργα τέχνης – τα γλυπτά του Παπαγιάννη – ως υλικό για δημιουργική έκφραση, κριτική προσέγγιση και παραγωγή λόγου. Η δημιουργική εργασία περιλάμβανε α) Δραστηριότητες Οπτικού Γραμματισμού, Έργα τέχνης – τα γλυπτά του Παπαγιάννη – ως υλικό για δημιουργική έκφραση, κριτική προσέγγιση και παραγωγή λόγου β)  Δραστηριότητες αναγνωστικής ανταπόκρισης και γ) Δραστηριότητα Παραγωγής Λόγου : παραγωγή κειμένων για να αξιοποιηθούν ως υλικό που παρουσίασαν οι μαθητέςστη σχολική γιορτή για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο 1973.  

 (8 – 11 2023 , 2ώρες. 14 – 11 2023, 1 ώρα. 15 – 11 – 2023, 3 ώρες.) 


Γιορτή για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, 17 Νοέμβρη 1973. οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους με τα κείμενά τα οποία έγραψαν εμπνευσμένοι από το εικαστικό έργο «Τα Φαντάσματά μου» του Θόδωρου Παπαγιάννη. Τα κείμενα αυτά ήταν η Δραστηριότητα Παραγωγής Λόγου, κατά την ολοκλήρωση του Διδακτικού Σεναρίου «Τα φαντάσματά μου – Θ. Παπαγιάννης» στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γ΄ Λυκείου (συνδιδασκαλία των τμημάτων Γ1 και Γ2 ).

                                  

                                  

Βιωματικό εργαστήριο στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας στη Γ΄ τάξη «Προσομοίωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη». (30 – 01 – 2024)

Βιωματικό εργαστήριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας με θέμα « Με μια βαλίτσα… με αφόρμηση την εγκατάσταση του Β. Κανιάρη μιλάμε για τους μετανάστες – πρόσφυγες » Εμψυχώτρια : Γιούλη Αλεξίου 12 – 03 – 2024 στο τμήμα Β1.

Βιωματικό εργαστήριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας με θέμα « Με μια βαλίτσα… με αφόρμηση την εγκατάσταση του Β. Κανιάρη μιλάμε για τους μετανάστες – πρόσφυγες » Εμψυχώτρια : Γιούλη Αλεξίου 13 – 03 – 2024 στο τμήμα Β2.







11/04/2024 το σχολείο μας υλοποίησε βιωματικό εργαστήριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη  Β΄ τάξης του Λυκείου. Το εργαστήριο αποτελεί μια πρόταση καινοτόμας διδασκαλίας με την αξιοποίηση των τεχνών και του εκπαιδευτικού δράματος. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης και του συντονισμού των φιλολόγων.  Δημιουργός και εμψυχώτρια του εργαστηρίου  είναι η κ. Άβρα Αυδή, συνταξιούχος φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός, μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων "Έκφραση - Έκθεση", της συντακτικής ομάδας της "Πολύτροπης Γλώσσας" και ιδρυτικό στέλεχος  του "Δικτύου για το θέατρο στην εκπαίδευση". Η Άβρα Αυδή διετέλεσε επί σειρά ετών Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων και Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Το εργαστήριο θα παρακολουθήσουν οι φιλόλογοι του σχολείου μας.







Στις 18 Απριλίου 2024, το ΓΕ.Λ. Αξιού υποδέχτηκε, για δεύτερη φορά, την κ. Άβρα Αυδή που υλοποίησε, τρίωρο βιωματικό εργαστήριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Β΄ τάξη, με τίτλο «Διερευνώντας το θέμα Έρωτας-Αγάπη με εργαλείο το θέατρο». Το εργαστήριο αποτελεί μια πρόταση καινοτόμας διδασκαλίας με την αξιοποίηση των τεχνών και του εκπαιδευτικού δράματος. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης και του συντονισμού των φιλολόγων. 







Αποτελέσματα της Δράσης: 

Αναστοχασμός των συμμετοχικών βιωματικών εργαστηρίων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας:


Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Β'  και στη Γ΄ Λυκείου. Ο βασικός στόχος ήταν η διδασκαλία της της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας με βιωματικές μεθόδους και η αξιοποίηση θεατρικών τεχνικών. Επιπλέον παιδαγωγικοί στόχοι ήταν η δημιουργική έκφραση των μαθητών, η προώθηση των συνεργασιών  και η ενεργός συμμετοχή όλων των μαθητών που εργάστηκαν σε ομάδες . Έτσι δημιουργήθηκε ένα μαθησιακό κλίμα κατά το οποίο οι μαθητές εργάστηκαν σε μεικτές ομάδες, με ελευθερία έκφρασης και βιωματικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη χαρά. Αυτό ακριβώς το μαθησιακό κλίμα θεωρούμε ότι συντέλεσε για τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Η κατανόηση και ερμηνεία των κειμένων - λογοτεχνικών και άλλων - , ως αναγνωστική ανταπόκριση των μαθητών, αποτυπώθηκε και αξιολογήθηκε με τον καλύτερο τρόπο με τις δραστηριότητες που οργάνωσαν και παρουσίασαν οι ίδιοι οι μαθητές, όπως περιγράφονται παρακάτω.


Κατά τη υλοποίηση των βιωματικών εργαστηρίων με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος:  πολύ γρήγορα η τάξη μετατράπηκε σε ένα θεατρικό εργαστήριο καθώς οι μαθητές συνεργάστηκαν στις ομάδες τους για τη συγγραφή μικρών σεναρίων (συνεργατικά κείμενα) για την αναπαράσταση σκηνών των κειμένων. 

Ακολούθησε η φάση της δραματοποίησης. Κάθε ομάδα δραματοποίησε το σενάριό της αφού είχαν κατανείμει τους ρόλους μεταξύ τους και είχαν σκηνοθετήσει, συμβάλλοντας όλα τα μέλη, τη σκηνή.

Η συγγραφή των σεναρίων, η σκηνοθεσία των σκηνών και η δραματοποιήσεις αποτύπωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρόσληψη του κειμένου και την ερμηνευτική προσέγγισή του από τους μαθητές. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιβαλλοντικές δράσεις στο 3ο Γυμνάσιο - ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

  Με σύνθημα "ενδιαφέρομαι, ανακυκλώνω και προσφέρω στο περιβάλλον" η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, με την καθοδήγηση των καθηγητριών της , Αμανατίδου Παρθένας (ΠΕ04.05) και των φιλολόγων Κουιμτζιδου Αικατερίνης και Τσιαλή Μαρίας, πραγματοποίησε μία σειρά περιβαλλοντικών δράσεων με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων της γειτονιάς της, του Δενδροποτάμου, και τη διαμόρφωση μιας καταναλωτικής συμπεριφοράς που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς του πόρους. Μπορείτε να δείτε εδώ μία σύντομη παρουσίαση των δράσεω ν.

Φιλαναγνωσία και Δημιουργική Γραφή στο 3ο Γυμνάσιο-ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

  Η Λέσχη φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής, που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εμψυχώθηκε από τις φιλολόγους, Μαρία Τσιαλή, Δέσποινα Μουντζούρη και Ελένη Παπαδοπούλου, έφερε σε επαφή τους/τις Έλληνες /ιδες ρομά μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με συγγραφείς της Θεσσαλονίκης και τους/τις μύησε στον κόσμο της λογοτεχνίας, ανοίγοντας τη Βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ του σχολείου, που για χρόνια ήταν κλειστή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μελέτησαν πεζά και ποιητικά έργα, συζήτησαν με τους/τις συγγραφείς τους και παρήγαν και τα δικά τους πρωτότυπα κείμενα. Για κάθε επίσκεψη συγγραφέα φιλοτεχνησαν και την αντίστοιχη αφίσα διάχυσης. Μερικά στιγμιότυπα:  Η λέσχη φιλαναγνωσίας του σχολείου μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει σήμερα 4/3 την κ. Αθηνά Παπανικολάου, φιλόλογο και συγγραφέα της συλλογής των πεζοποιημάτων, «Γλυφό νερό». Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό πώς ανταποκρίθηκαν τα παιδιά, καθώς βρήκαν μέσα στα διηγήματα δικά τους βιώματα και καταστάσεις. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά...

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη : Νόπη Ταχματζίδου.

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό  Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες  STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Στην εφαρμογή του project κατά το σχολικό έτος 2021 – 22, στο 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι: Νόπη Ταχματζίδου, Φρόσω Κατσούλη και  Νίκη Μασαούτη. Το project υλοποιήθηκε σε 3 τμήματα της Γ΄Λυκείου. Επιπλέον κατά την υλοποίηση του project συνεργάστηκαν 8 Λύκεια από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και 28 εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της «Κοινότητας Μάθησης και πρακτικής και Δικτύωσης σχολείων ‘’Δημιουργικής Έκφρασης’’». έργο της Ειρήνς Καμά, μαθήτριας της Γ΄Λυκείου, 2ου ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Η δημιουργία της αφίσας από την Ειρήνη Καμά (βίντεο) https://www.youtube.com/shorts/qcpxo_RESOk ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Βίντεο από τη δουλειά στην τάξη: https://www.youtube.com/shorts/aUQjMwqWETk ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Γιατί νοσεί η Πόλις;  Ευφροσύνη Μουρελή, ...