Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών εκπαιδευτικής αξιολόγησης. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΞΙΟΥ



Αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Σχέδιο Δράσης. 

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΞΙΟΥ

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:

Ταρασίδου Αναστασία, Μαθηματικός

Μαλιγκάνη Ελένη, Φιλόλογος

Μητελούδης Πανταζής, φιλόλογος / Διευθυντής

Παπαχρήστου Βάια, Αγγλικής


Υλοποίηση της Δράσης


Α) Σχεδιασμός και εφαρμογή εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης στα φιλολογικά μαθήματα (από τους καθηγητές ΠΕ02)


Οι φιλόλογοι του σχολείου στο πλαίσιο της εφαρμογής καινοτόμων, βιωματικών και διερευνητικών μεθόδων διδασκαλίας με απώτερο στόχο πάντοτε τη βιωματική μάθηση και τη δημιουργική έκφραση των μαθητών, σχεδίασαν και εφάρμοσαν αντίστοιχες μορφές εναλλακτικής αξιολόγησης όπως περιγράφονται παρακάτω. Πρέπει να τονιστεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις ο σχεδιασμός της αξιολόγησης ήταν ανάλογος και ήταν απόρροια των μεθόδων και της μορφής της διδασκαλίας:


1. Στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στη Β΄ Λυκείου (Επιτάφιος του Θουκυδίδη) αποφασίσαμε αντί για το κλασικό διαγώνισμα α΄ τετράμηνου η αξιολόγηση των μαθητών να γίνει με δημιουργικές εργασίες. Έτσι, δόθηκαν στους μαθητές θέματα προς διερεύνηση και εκπόνησαν ομαδικές δημιουργικές εργασίες. Κάθε ομάδα ανέλαβε να διερευνήσει ένα θέμα σχετικά με τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Αθήνα του Περικλή (5ος αιώνας π.Χ.) και τη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα, στη σύγχρονη Ελλάδα. 

Η εργασία ήταν διαθεματική, καθώς εμπλέκεται και το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας: έτσι εκτός από το κείμενο του Θουκυδίδη (του σχολικού βιβλίου) δόθηκαν στις ομάδες των μαθητών και διάφορα σύγχρονα κείμενα σχετικά με τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα του σήμερα. Τα κείμενα επιλέχτηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό – ώστε να δώσουν ερεθίσματα στους μαθητές για να διερευνήσουν το θέμα, δηλαδή τη σύγκριση του τότε με το σήμερα, ανάλογα με τα κοινωνικοπολιτιστικά δεδομένα. Τα κείμενα ήταν δοκίμια (του Παπανούτσου), συνέντευξη (διακεκριμένου ψυχίατρου - ψυχαναλυτή) λογοτεχνικά κ.ά.




Η εργασία ήταν και βιωματική καθώς οι μαθητές έπρεπε να διερευνήσουν το θέμα και με βάση τα δικά τους βιώματα.

Η εκπόνηση των εργασιών έγινε στην τάξη όπου οι μαθητές δούλευαν στις ομάδες τους.

Στο τέλος κάθε ομάδα παρουσίασε την εργασία της στην ολομέλεια . Στην παρουσίαση συμμετείχαν όλα τα μέλη κάθε ομάδας.

Η αξιολόγηση των εργασιών έγινε στα εξής επίπεδα: α) το περιεχόμενο της εργασίας, β) τη δομή/οργάνωση, γλώσσα, μέσα που αξιοποιήθηκαν, γ) την προφορική παρουσίαση της εργασίας, δ) τη συνεργασία των μελών και την προσωπική συμβολή του κάθε μέλους.

Κάθε εργασία αξιολογήθηκε α) από την ολομέλεια της τάξης και βέβαια β) από τον καθηγητή.

Ο ατομικός βαθμός τετραμήνου για κάθε μαθητή προέκυψε από συνυπολογισμό όλων των παραπάνω παραμέτρων. 

Για την αξιολόγηση, ομαδική και ατομική, αξιοποιήσαμε ρουμπρίκες που δημιουργήσαμε για τον σκοπό αυτό. Οι ρουμπρίκες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας:  https://dimiourgikasxoleia.blogspot.com/ 


2. Στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στη Β΄ Λυκείου (Αντιγόνη του Σοφοκλή) β΄ τετράμηνο. Αποφασίσαμε και στο β΄ τετράμηνο η αξιολόγηση να γίνει με δημιουργικές εργασίες. Έτσι, δόθηκαν πάλι στους μαθητές θέματα προς διερεύνηση και εκπόνησαν ομαδικές δημιουργικές εργασίες, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση στο α΄ τετράμηνο. Οι εργασίες αυτή τη φορά ήταν καθαρά βιωματικές και δημιουργικής έκφρασης των μαθητών. Βασίστηκαν στην ανάγνωση της τραγωδίας και οι δραστηριότητες που δόθηκαν στους μαθητές αφορούσαν : α) φανταστούν τα συναισθήματα που προκαλούνταν στους θεατές κατά την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης σε ένα αρχαίο θέατρο, β) τα συναισθήματα των ίδιων των μαθητών από την ανάγνωση του κειμένου, γ) τους χαρακτηρισμούς και τις κρίσεις των προσώπων από τα λόγια τους, τις πράξεις τους, και τη στάση τους.

Η εργασία είναι διαθεματική, με εμπλεκόμενο το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, καθώς η προσέγγιση είναι κειμενοκεντρική σε λογοτεχνικό (θεατρικό )κείμενο μεταφρασμένο στη νεοελληνική γλώσσα. 

Η εργασία είναι καθαρά βιωματική και δημιουργικής έκφρασης, όπως τονίστηκε και παραπάνω.

Η αξιολόγηση των εργασιών και των μαθητών έγινε ακριβώς όπως και στην πρώτη περίπτωση (α΄ τετράμηνο).


3. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Γ΄ Λυκείου.  Στο πλαίσιο μιας συνδιδασκαλία των φιλολόγων για την εφαρμογή του Διδακτικού Σεναρίου «Τα φαντάσματά μου – Θ. Παπαγιάννης» στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γ΄ Λυκείου (συνδιδασκαλία των τμημάτων Γ1 και Γ2 ) για τη τελική παραγωγή λόγου δόθηκε στους μαθητές δημιουργική εργασία που εκπόνησαν σε ομάδες . Η δημιουργική εργασία περιλάμβανε α) Δραστηριότητες Οπτικού Γραμματισμού, Έργα τέχνης – τα γλυπτά του Παπαγιάννη – ως υλικό για δημιουργική έκφραση, κριτική προσέγγιση και παραγωγή λόγου β)  Δραστηριότητες αναγνωστικής ανταπόκρισης και γ) Δραστηριότητα Παραγωγής Λόγου : παραγωγή κειμένων για να αξιοποιηθούν ως υλικό που παρουσίασαν οι μαθητές  εκφωνηθούν στη σχολική γιορτή για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο 1973.  

Στη γιορτή οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους με τα κείμενά τα οποία έγραψαν εμπνευσμένοι από το εικαστικό έργο «Τα Φαντάσματά μου» του Θόδωρου Παπαγιάννη. 

Η αξιολόγηση των εργασιών και των μαθητών έγινε ακριβώς όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Επιπλέον, τα κείμενα των ομάδων βαθμολογήθηκαν από τους καθηγητές με τις ρουμπρίκες αξιολόγησης του ΙΕΠ (για τη βαθμολόγηση στις πανελλήνιες εξετάσεις).



4. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Γ΄ Λυκείου. Αυτοαξιολόγηση και Ετεροαξιολόγηση των μαθητικών κειμένων ερμηνευτικού σχόλιου λογοτεχνικού κειμένου.

Οι μαθητές έγραψαν ατομικά το ερμηνευτικό τους σχόλιο για το λογοτεχνικό κείμενο που διδάχτηκαν. Στη συνέχεια δόθηκε η ρουμπρίκα του ΙΕΠ για τη βαθμολόγηση του ερμηνευτικού σχόλιου στις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι μαθητές χρησιμοποιώντας τη ρουμπρίκα βαθμολόγησαν ο καθένας το δικό του κείμενο. Στη συνέχεια, ανά ζεύγη, αντάλλαξαν κείμενα και ο κάθε μαθητής βαθμολόγησε το κείμενο το ζευγαριού του. Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης για την εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης και για την εμπειρία της αυτο/ και ετερο/αξιολόγησης.


5. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Γ΄ Λυκείου: Προσομοίωση βαθμολόγησης γραπτών με τις ρουμπρίκες αξιολόγησης του ΙΕΠ για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Σε συνεργασία και συνδιδασκαλία οι φιλόλογοι των δύο τμημάτων της Γ΄ τάξης οργάνωσαν προσομοίωση πανελληνίων εξετάσεων. Έδωσαν τα θέματα στους μαθητές και τηρήθηκαν όλες οι συνθήκες των πανελληνίων εξετάσεων. Μετά τη βαθμολόγηση των γραπτών και από τους δύο φιλολόγους οργανώθηκε συνδιδασκαλία των δύο τμημάτων και παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών με βάση τις ρουμπρίκες του ΙΕΠ και τα κριτήρια των βαθμολογικών κέντρων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Β) στα μαθηματικά

Στο μάθημα της άλγεβρας στην Α Λυκείου, μετά την ολοκλήρωση της ενότητας «οι Πράξεις και οι Ιδιότητες τους», ζητήθηκε από τους μαθητές και των δύο τμημάτων (Α1 και Α2) να αυτοαξιολογήσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν όσο αφορά τις ιδιότητες των δυνάμεων και τις αξιοσημείωτες ταυτότητες.






 Στο μάθημα της γεωμετρίας στην Α Λυκείου και στα δύο τμήματα, καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους η αξιολόγηση των μαθητών, εκτός των συμβατικών τρόπων αξιολόγησης, βασίστηκε στην παρατήρηση τόσο κατά τη διαγνωστική αξιολόγηση στην αρχή της χρονιάς, όσο και κατά τη διαμορφωτική αξιολόγηση στη συνέχεια και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς εκφράστηκε μία δυσανασχέτηση από το σύνολο των μαθητών για το μάθημα της γεωμετρίας

Επιλέχθηκε επομένως η παρατήρηση για την αξιολόγηση του μαθήματος, αφού μέσω αυτής θα ήταν δυνατό να αντιληφθούν οι εκπαιδευτικοί τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι μαθητές και να εφαρμόσουν  μία διαφορετική προσέγγιση, με στόχο τη συμφιλίωση του συνόλου των μαθητών με τη γεωμετρία.


Δόθηκε έμφαση στη μη δομημένη παρατήρηση για το σύνολο των μαθητών, αλλά και δομημένη με συγκεκριμένα κριτήρια για ορισμένους μαθητές, κυρίως των πιο αδιάφορων για το μάθημα.


Η αξιολόγηση των μαθητών τους ήταν ανάλογη των επιδόσεων  και των γνώσεων τους σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες παρατηρήσεις.

 

Γ) στα μάθημα της Αγγλικής γλώσσας  

1 Στην Γ’ λυκείου, εφαρμόστηκε η εναλλακτική αξιολόγηση μέσα από διάφορες εργασίες. Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους μαθητές να εργαστούν και να παραδώσουν διαφορετικούς τύπους εργασιών. Έτσι, οι μαθητές γράψανε μία κριτική μίας ταινίας (film review) σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπάτηση τους σε σχέση με ευάλωτους πληθυσμούς όπως για παράδειγμα των έγχρωμων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Civil Right Movement. Επίσης, οι μαθητές δημιούργησαν παρουσιάσεις πόστερ (poster presentations) σε σχέση με μεγάλους ηγέτες του 20ού και του 21ου αιώνα. Τέλος, οι μαθητές παρακολούθησαν TED Talks σχετικά με διάφορα κοινωνικά και επίκαιρα θέματα, κατά τη διάρκεια των οποίων αξιολογήθηκαν οι ακουστικές και προφορικές τους ικανότητες σε συνδυασμό με δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως για παράδειγμα επίλυση προβλημάτων και κριτική σκέψη.







 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιβαλλοντικές δράσεις στο 3ο Γυμνάσιο - ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

  Με σύνθημα "ενδιαφέρομαι, ανακυκλώνω και προσφέρω στο περιβάλλον" η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, με την καθοδήγηση των καθηγητριών της , Αμανατίδου Παρθένας (ΠΕ04.05) και των φιλολόγων Κουιμτζιδου Αικατερίνης και Τσιαλή Μαρίας, πραγματοποίησε μία σειρά περιβαλλοντικών δράσεων με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων της γειτονιάς της, του Δενδροποτάμου, και τη διαμόρφωση μιας καταναλωτικής συμπεριφοράς που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς του πόρους. Μπορείτε να δείτε εδώ μία σύντομη παρουσίαση των δράσεω ν.

Φιλαναγνωσία και Δημιουργική Γραφή στο 3ο Γυμνάσιο-ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

  Η Λέσχη φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής, που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εμψυχώθηκε από τις φιλολόγους, Μαρία Τσιαλή, Δέσποινα Μουντζούρη και Ελένη Παπαδοπούλου, έφερε σε επαφή τους/τις Έλληνες /ιδες ρομά μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με συγγραφείς της Θεσσαλονίκης και τους/τις μύησε στον κόσμο της λογοτεχνίας, ανοίγοντας τη Βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ του σχολείου, που για χρόνια ήταν κλειστή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μελέτησαν πεζά και ποιητικά έργα, συζήτησαν με τους/τις συγγραφείς τους και παρήγαν και τα δικά τους πρωτότυπα κείμενα. Για κάθε επίσκεψη συγγραφέα φιλοτεχνησαν και την αντίστοιχη αφίσα διάχυσης. Μερικά στιγμιότυπα:  Η λέσχη φιλαναγνωσίας του σχολείου μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει σήμερα 4/3 την κ. Αθηνά Παπανικολάου, φιλόλογο και συγγραφέα της συλλογής των πεζοποιημάτων, «Γλυφό νερό». Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό πώς ανταποκρίθηκαν τα παιδιά, καθώς βρήκαν μέσα στα διηγήματα δικά τους βιώματα και καταστάσεις. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά...

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη : Νόπη Ταχματζίδου.

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό  Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες  STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Στην εφαρμογή του project κατά το σχολικό έτος 2021 – 22, στο 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι: Νόπη Ταχματζίδου, Φρόσω Κατσούλη και  Νίκη Μασαούτη. Το project υλοποιήθηκε σε 3 τμήματα της Γ΄Λυκείου. Επιπλέον κατά την υλοποίηση του project συνεργάστηκαν 8 Λύκεια από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και 28 εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της «Κοινότητας Μάθησης και πρακτικής και Δικτύωσης σχολείων ‘’Δημιουργικής Έκφρασης’’». έργο της Ειρήνς Καμά, μαθήτριας της Γ΄Λυκείου, 2ου ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Η δημιουργία της αφίσας από την Ειρήνη Καμά (βίντεο) https://www.youtube.com/shorts/qcpxo_RESOk ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Βίντεο από τη δουλειά στην τάξη: https://www.youtube.com/shorts/aUQjMwqWETk ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Γιατί νοσεί η Πόλις;  Ευφροσύνη Μουρελή, ...