Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φιλαναγνωσία και Δημιουργική Γραφή στο 3ο Γυμνάσιο-ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

 Η Λέσχη φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής, που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εμψυχώθηκε από τις φιλολόγους, Μαρία Τσιαλή, Δέσποινα Μουντζούρη και Ελένη Παπαδοπούλου, έφερε σε επαφή τους/τις Έλληνες /ιδες ρομά μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με συγγραφείς της Θεσσαλονίκης και τους/τις μύησε στον κόσμο της λογοτεχνίας, ανοίγοντας τη Βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ του σχολείου, που για χρόνια ήταν κλειστή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μελέτησαν πεζά και ποιητικά έργα, συζήτησαν με τους/τις συγγραφείς τους και παρήγαν και τα δικά τους πρωτότυπα κείμενα. Για κάθε επίσκεψη συγγραφέα φιλοτεχνησαν και την αντίστοιχη αφίσα διάχυσης.


Μερικά στιγμιότυπα: 


Η λέσχη φιλαναγνωσίας του σχολείου μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει σήμερα 4/3 την κ. Αθηνά Παπανικολάου, φιλόλογο και συγγραφέα της συλλογής των πεζοποιημάτων, «Γλυφό νερό».


Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό πώς ανταποκρίθηκαν τα παιδιά, καθώς βρήκαν μέσα στα διηγήματα δικά τους βιώματα και καταστάσεις. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά, απάντησε στις ερωτήσεις τους και διάβασε αποσπάσματα από διηγήματά της.
Πραγματικά, ήταν μια λέσχη φιλαναγνωσίας με τα όλα της!

Η Αθηνά Παπανικολάου διαβάζει, ύστερα από επιθυμία των παιδιών, το διήγημα «Γεωγραφία», αφιερωμένο στο σύζυγο και συνοδοιπόρο της στην ζωή.

Το διήγημα, γραμμένο σε ποιητική γλώσσα διέφερε πολύ από τα υπόλοιπα καθώς κυριαρχούσαν τα συναισθήματα και όχι κάποια ρεαλιστική καταγραφή γεγονότων ή χαρακτήρων.

Τα παιδιά, όπως παραδέχτηκαν, ένιωσαν τα συναισθήματα που αναδύονται από το διήγημα.

Και αυτή η συναισθηματική τους ανταπόκριση είναι διάχυτη στις φωτογραφίες!

Λογοτεχνία και Μουσική από έναν «παιδιόθεν κατά συνείδηση κιθαριστή» και συγγραφέα, τον Κώστα Κουτρουμπάκη, που συνομιλεί με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας

στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας & Δημιουργικής Γραφής.

Όμορφες στιγμές, γεμάτες ανθρωπιά και αγάπη για τις τέχνες και τον άνθρωπο!

Οι Αφίσες











Μπορείτε να δείτε τις επισκέψεις συγγραφέων και τις υπόλοιπες δράσεις στους υπερσυνδέσμους που ακολουθούν:


Σχόλια

  1. Δέσποινα Μουντζουρη9 Ιουνίου 2024 στις 8:01 π.μ.

    Μια πρωτοβουλία της κας Παπαδόπουλου πήρε σάρκα και οστά σε ένα μέρος που σε πολλούς φαίνεται απροσιτο. Τα παιδιά, οποια κι αν είναι, θέλουν ευκαιρίες για να ανθίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παυλίνα Γεωργιάδου, φιλόλογος, ΓΕ.Λ. Αξιού : Διδακτική πρόταση για την αξιοποίηση των τεχνών στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λοογοτεχνίας.

ΓΕ.Λ. Αξιού Τάξη: Α΄ Λυκείου Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Θεματική Ενότητα: Αγάπη και Έρωτας   Διδάσκουσα: Παυλίνα Γεωργιάδου Διάρκεια:  6 διδακτικές ώρες Στόχοι  1. Να συνειδητοποιήσουν τις διαφορετικές εκφάνσεις της αγάπης και της σημασίας τους  για τη ζωή του ανθρώπου και ειδικότερα για τη ζωή του εφήβου. 2. Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της αγάπης στον κοινωνικό, πνευματικό, ηθικό και ψυχικό τομέα.  3. Να γνωρίσουν την αξία της αυτοαγάπης. 4. Να εκτιμήσουν την αξία της φιλίας και να συνειδητοποιήσουν τις αρνητικές επιδράσεις του σχολικού εκφοβισμού.  5. Να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την ποίηση της γενιάς του ΄20. 6. Να γνωρίσουν τη γενιά του ΄30. 7. Να κάνουν υποθέσεις για την πλοκή ενός μυθιστορήματος. 8. Να εξοικειωθούν με την τεχνική του εσωτερικού μονολόγου. 9. Να ηθογραφήσουν τους ήρωες στο στενό πλαίσιο ενός αποσπάσματος και πως αυτό διαφοροποιείται όταν έχουμε την πλήρη γνώση της πλοκής ενός ...

Περιβαλλοντικές δράσεις στο 3ο Γυμνάσιο - ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

  Με σύνθημα "ενδιαφέρομαι, ανακυκλώνω και προσφέρω στο περιβάλλον" η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, με την καθοδήγηση των καθηγητριών της , Αμανατίδου Παρθένας (ΠΕ04.05) και των φιλολόγων Κουιμτζιδου Αικατερίνης και Τσιαλή Μαρίας, πραγματοποίησε μία σειρά περιβαλλοντικών δράσεων με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων της γειτονιάς της, του Δενδροποτάμου, και τη διαμόρφωση μιας καταναλωτικής συμπεριφοράς που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς του πόρους. Μπορείτε να δείτε εδώ μία σύντομη παρουσίαση των δράσεω ν.