Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ». Διδακτική εφαρμογή στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γ ΄ Λυκείου. 2ο Λύκειο Συκεών Θεσσαλονίκης. Διδάσκων : Νίκος Βαρσαμής, φιλόλογος.

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ»

Διδακτική εφαρμογή στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γ ΄ Λυκείου. 2ο Λύκειο Συκεών Θεσσαλονίκης. 

Διδάσκων : Νίκος Βαρσαμής, φιλόλογος.




ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:

«Γιατί νοσεί η πόλις;»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2021-2022


Διδακτική Πρόταση :

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Στο σενάριο αυτό έμφαση θα δώσουμε στη σημασία που έχει η γλώσσα και ο τρόπος που την χρησιμοποιούμε  (ως εργαλείο) για να μιλήσουμε για θέματα οικολογίας – οικολογικές καταστροφές.

Μπορεί η γλώσσα ως εργαλείο να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον γύρω μας; 

Με ποιον λόγο μπορεί να γίνει αυτό; (Δημοσιογραφικό, Επιστημονικό, καταγγελτικό κείμενο και κείμενα εξήγησης).

Αφορμή για το σενάριο αυτό αποτέλεσε  η τεράστια οικολογική καταστροφή που συνέβη στην χώρα μας με τις φωτιές στην Εύβοια το φετινό καλοκαίρι, καθώς και το φαινόμενο του ευτροφισμού που εμφανίστηκε τον Ιούνιο στις παραλίες της Χαλκιδικής. 

Στο project αυτό θα χρησιμοποιηθούν διάφορα κείμενα όπως: δημοσιεύματα, επιστημονικά άρθρα, κείμενα κριτικής, ρεπορτάζ τα οποία σχετίζονται με τις φωτιές και τον ευτροφισμό, δύο οικολογικά προβλήματα που έπληξαν την χώρα μας το καλοκαίρι που μας πέρασε. 




Περιεχόμενα διδακτικής πρότασης

Κείμενα

1. Γιατί νοσεί η Πόλις; 

Ευφροσύνη Μουρελή,  Ψυχίατρος, ομαδική αναλύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια.

Τεύχος 38 metalogos-systemic-therapy-journal.eu

2. Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ζητώ συγγνώμη για τις αδυναμίες - 500 εκατ. για Αττική και Εύβοια

https://www.protothema.gr/greece/article/1150722/mitsotakis-zito-suggnomi-gia-tis-adunamies-500-ekat-gia-attiki-kai-euvoia/ 

3. Τσίπρας από Εύβοια: Μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια

https://www.protothema.gr/politics/article/1149501/fotia-stin-euvoia-stis-pligeises-periohes-o-alexis-tsipras/


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ – ΟΔΗΓΙΕΣ

Η διδακτική πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί σε οκτώ διδακτικές ώρες που διαρθρώνονται σε τέσσερα δίωρα. 

1ο δίωρο: επεξεργασία επιστημονικού άρθρου Γιατί νοσεί η Πόλις; 

2ο δίωρο: επεξεργασία δημοσιογραφικών κειμένων, συνεντεύξεις και παρουσίαση βίντεο για τις φωτιές στην Εύβοια.

3ο δίωρο: επεξεργασία επιστημονικού άρθρου για τον ευτροφισμό στην Χαλκιδική;

4ο  δίωρο: αναστοχασμός, έρευνα

Η διδασκαλία μπορεί να οργανωθεί σε φάσεις: πριν, κατά μετά την ανάγνωση. Ως βασικές διδακτικές πρακτικές προτείνονται η εργασία σε 4 ομάδες των πέντε μαθητών και η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση ο προβλεπόμενος χρόνος είναι ενδεικτικός.


Μαθησιακές διαδικασίες / προβλεπόμενα αποτελέσματα

Μέσω των παρακάτω διαδικασιών που περιγράφονται στο πρόγραμμα σπουδών επιδιώκεται οι μαθητές να μπορούν τα εξής:

Α. Διαδικασίες κατανόησης του νοήματος, της οργάνωσης και της μορφής των κειμένων

Α1. Εντοπισμός και αναγνώριση βασικών χαρακτηριστικών των κειμένων

Να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ενός δημοσιογραφικού, επιστημονικού, καταγγελτικού  άρθρου σε ηλεκτρονική μορφή (οπτικός γραμματισμός, γραμματισμός στα Μέσα). 

Να παρουσιάζουν, με συντομία, τα θέματα που γίνονται αντικείμενο προβληματισμού. 

Α2. Ερμηνεία και μετασχηματισμοί κειμένων

Να αναγνωρίζουν τη θέση κάθε συντάκτη  και πώς αυτή υποστηρίζεται από τις γλωσσικές επιλογές του και τον τρόπο οργάνωσης του λόγου του. 

Να διερευνήσουν κατά πόσο η δημοσιογραφική γλώσσα αποκαλύπτει την αλήθεια για την οικολογική καταστροφή; 

Να ερμηνεύουν λέξεις, φράσεις, προτάσεις, περιόδους του κειμένου. 

Να παρουσιάζουν το νόημα που δίνουν στο κείμενο μέσα από δραστηριότητες προφορικού και γραπτού λόγου. 

Α3. Κριτικός στοχασμός / αξιολόγηση κειμένων 

Να συγκρίνουν πληροφορίες μεταξύ των συνεντεύξεων, ως προς το ερώτημα στο οποίο απαντούν, την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητά τους και τις θέσεις που υποστηρίζουν. 

Να ανακαλύψουν αν η γλώσσα μπορεί να γινεί εργαλείο για την αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης του περιβάλλοντος γύρω μας.





Β. Διαδικασίες παραγωγής γραπτού, προφορικού και πολυτροπικού λόγου / Μετασχηματισμοί κειμένων 



Β2. Σύνθεση νέων κειμένων 

Να συντάσσουν άρθρο  σε ηλεκτρονική εφημερίδα, τοποθετούμενοι προς το αρχικό κείμενο. 

Β4. Αναστοχασμός σχετικά με τις ακολουθούμενες στρατηγικές και την αποτελεσματικότητα των παραγόμενων κειμένων 

Να ελέγχουν και να βελτιώνουν τα κείμενά τους με βάση κριτήρια.



ΚΕΙΜΕΝΟ

Γιατί νοσεί η Πόλις; 

Ευφροσύνη Μουρελή,  Ψυχίατρος, ομαδική αναλύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια.

Τεύχος 38 metalogos-systemic-therapy-journal.eu


Όπως λέει ο Σάββας Μιχαήλ στο βιβλίο του ΑΝΤΙ ΓΟΝΗ ΑΝΤΙ ΘΕΟΣ ΑΝΤΙ ΤΥΡΑΝΝΟΣ (Μιχαήλ 2020), στον Οιδίποδα του Σοφοκλή τίθεται το κατεξοχήν ελληνικό, και πολιτικό, ερώτημα: γιατί νοσεί η Πόλις; Η Νόσος είναι «επίπτωση μιας ύβρεως που διασαλεύει τη φυσική και ηθικό-κοινωνική ιστορική τάξη πραγμάτων και πυροδοτεί μια μέχρι θανάτου σύγκρουση του ανθρώπου με δυνάμεις ανεξέλεγκτες, τη Μοίρα», στην περίπτωση μας τη Φύση. Η ύβρις σήμερα είναι ότι ο άνθρωπος θεωρεί ότι η φύση υπάρχει για τη δική του ικανοποίηση, ότι είναι αντικείμενο προς χρήση. 


Ο Οιδίπους τύφλωσε τα μάτια του, που δεν έβλεπαν τι έκανε, για να δει αυτό που είχε κάνει. Εμείς θα θελήσουμε να δούμε γιατί νοσεί η Πόλις ή σαν την Ιοκάστη θα προσπαθήσουμε να το κρύψουμε; Ο Habermas λέει ότι «τόση επίγνωση της μη γνώσης μας δεν υπήρξε ποτέ». Η επίγνωση της μη γνώση μας δεν είναι ζήτημα έλλειψης πληροφόρησης, είναι κυρίως ζήτημα ψυχικής αντοχής. Σε όλα τα επίπεδα: ατομικό, ομαδικό, συλλογικό. 


Ακόμη και η ορολογία που χρησιμοποιούμε προδίδει μια προσπάθεια απόκρυψης. Ο όρος Ανθρωπόκαινος, όρος γεωλογικός, είναι όρος ουδέτερος, δεν έχει συνδεθεί ακόμα με αισθήματα, φαντασίες, ιστορίες. Δηλώνει ότι η ανθρώπινη δράση συνιστά γεωλογική δύναμη παρεμβαίνουσα στο σύμπαν της ζωής του πλανήτη και αποκρύπτει τα πολύ συγκεκριμένα αίτια της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η καταστροφή της φύσης δεν είναι εν γένει ανθρωπογενής, είναι καπιταλιστικογενής. Η πλανητική οικονομία ενώνει όλα τα είδη κάτω από την προσταγή της αγοράς και οι ακρότητές της απειλούν το σύνολο της ανθρωπότητας. Ιδιαίτερα καταστροφικός αποδεικνύεται ο σύγχρονος καπιταλισμός που εμπορευματοποιεί ό,τι ζει με τις βιοτεχνολογικές του παρεμβάσεις σε ζώα, σπόρους, κύτταρα, φυτά. 


Επιστήμονες, όπως ο βιολόγος Ρομπ Γουάλας και ο γιατρός Michael Greger έχουν αναδείξει την συσχέτιση της βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, που αποτελεί πεδίο γιγάντιων πολυεθνικών, με τη δημιουργία των συνθηκών για το πέρασμα παθογόνων ιών από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έγινε με τον ιό της σημερινής πανδημίας. 


Η απόκρυψη δεν σταματά εδώ αλλά συνεχίζεται. Ο όρος Ανθρωπόκαινος Εποχή συρρικνώνεται στον όρο κλιματική αλλαγή, ο οποίος με τη σειρά του συρρικνώνεται στον όρο υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό που αντιμετωπίζουμε ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερο: εξορύξεις, αρσενικό στο νερό, ραδιενεργός ρύπανση, τερατώδη ποσά τοξικών χημικών, εξαφάνιση λιμνών, ποταμών, δασών, απλοποίηση του οικοσυστήματος με απώλεια χιλιάδων ειδών - οι Ιάπωνες σε κάποιες περιοχές επιτελούν οι ίδιοι την επικονίαση στα φυτά χρησιμοποιώντας μπατονέτες, γιατί οι μέλισσες έχουν αφανιστεί. Επίσης, αντιμετωπίζουμε ό,τι έχει ονομαστεί νεκρο-πολιτική, δηλαδή η άγρια εκμετάλλευση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, θα μπορούσε να πει κανείς, ολόκληρων ηπείρων, όπως η Αφρική, γενοκτονίες, πόλεμοι. Για όποιον αντέχει να δει, βλέπει ότι όλα τα κομμάτια του συστήματος αποκαλύπτουν «την τρέλα της καπιταλιστικής μηχανής και τον παθολογικό, παραληρηματικό χαρακτήρα της ορθολογικότητάς της». Η βελτίωση των όρων ζωής που υπόσχεται ο καπιταλισμός καταστρέφει τους όρους ζωής. 


Αλλά ο καπιταλισμός δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σύστημα, ένα βάρος πάνω στην ανθρωπότητα που αρκεί να κουνήσουμε όλοι τους ώμους μας και θα πέσει, ούτε έχει ανάκτορα για να τα καταλάβουμε. Παράγει αξίες, σχέσεις, γνώσεις, παράγει ένα τρόπο ζωής. Η ζωή μας ολόκληρη είναι σε σύζευξη μαζί του. 


Ο άνθρωπος, μέσα στο καπιταλισμό θεωρείται ζώο εγωιστικό προσκολλημένο στα συμφέροντα του. Ο Alain Badiou (Badiou 2015) αναρωτιέται: αν στο ερώτημα «τι σημαίνει να ζει κανείς» η απάντηση είναι η ικανοποίηση των αναγκών και η επιδίωξη των ατομικών συμφερόντων, τότε πρόκειται για μια εξαιρετικά φτωχή στην ουσία της εκδοχή της ανθρωπότητας. Θεωρεί ότι ο καπιταλισμός επιχειρεί να καταστήσει το νόημα της ανθρώπινης ζωής συμβατό με τη λογική της λειτουργίας του κεφαλαίου, να συζεύξει την ανθρώπινη ζωή σε όλες της τις διαστάσεις με τη λογική του κέρδους. Να την παγιδεύσει, να την συρρικνώσει στη διάσταση του συμφέροντος. Κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του, λοιπόν, και εμείς και τα παιδιά μας. 

Το κέρδος προβάλλεται ως το κατεξοχήν ποθούμενο αντικείμενο, συνεχώς νομιμοποιούμενο στην κοινωνική συνείδηση, νομιμοποιώντας με τη σειρά του τον εσαεί ανταγωνισμό των παντός είδους συμφερόντων. Ο Badiou (Badiou 2015) λέει: «αυτό που με εκπλήσσει είναι η φτώχεια του καπιταλιστικού πλούτου. Και ειδικότερα, η φτώχεια της ίδιας της επιθυμίας, διότι κατά βάση πρόκειται για επιθυμία αντικειμένων και όσων επιτρέπουν την απόκτησή τους. Συνεπώς, ο καπιταλισμός είναι ένα είδος διανομής αντικειμένων που συγκροτεί την ανθρωπότητα ως εικόνα ατελεύτητης παιδικής ηλικίας. Εάν λοιπόν κοιτάξουμε τον κόσμο σήμερα υπό το πρίσμα του «τι σημαίνει να ζει κανείς», δύο είναι οι προτάσεις: για τις μυριάδες αυτών που δεν έχουν τα μέσα για να ζήσουν, είναι μια αδιάκοπη πάλη για την επιβίωση, και για τους άλλους που έχουν κάποια μέσα για να ζήσουν είναι η φτωχή, παιδιάστικη ζωή της κατανάλωσης παιχνιδιών κι αντικειμένων. Εγώ λοιπόν υποστηρίζω ότι η αληθινή ζωή είναι απούσα.»

1ο Διδακτικό δίωρο


Δίνεται το κείμενο στους μαθητές/τριες και πριν την ανάγνωση μπορούν να τεθούν τα ακόλουθα ερωτήματα που αφορούν τον τίτλο του κειμένου, τα χαρακτηριστικά του και το σκοπό για το οποίο γράφτηκε, όπως αυτό εξυπηρετείται από τις γλωσσικές επιλογές.

Ερωτήσεις:

1. Να σχολιάσετε τον τίτλο του κειμένου σε σχέση με το περιεχόμενο και την πρόθεση της συγγραφέως.

2. Τί κείμενο είναι και που έχει δημοσιευτεί;

3. Τι είδους λόγος υπάρχει στο κείμενο; Έχει χαρακτηριστικά επιστημονικού λόγου; Επηρεάζει η επαγγελματική ιδιότητα της συντάκτριας του κειμένου τον τρόπο που γράφει και αντιμετωπίζει το θέμα; 


Μετά  την ανάγνωση.


Ερωτήσεις:

1. Τη συγγραφέα απασχολεί έντονα και η χρήση των επιστημονικών όρων, όπως Ανθρωπόκαινος Εποχή, κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη κ.ο.κ. Ποια είναι η κριτική της για αυτές τις γλωσσικές επιλογές στην επιστημονική ορολογία;

2. Ποιο είναι το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα σύμφωνα με τη συγγραφέα; Να απαντήσετε σε μια παράγραφο 100 λέξεων, περίπου.

3. Γιατί μεταφέρει η συντάκτρια του κειμένου πολλές φράσεις σε ευθύ λόγο; Γιατί επικαλείται τους Ρομπ Γουάλας, Michael Greger, Alain Badiou και Habermas; 

4. Ποιος ο ρόλος της παρομοίωσης με τον Οιδίποδα; Γιατί την χρησιμοποιεί; Ποιες άλλες γλωσσικές επιλογές κάνει; 

5. Ποιος ο ρόλος του ασύνδετου σχήματος; Γιατί το χρησιμοποιεί;   

6. Πώς ενισχύει η κειμενογράφος την αξιοπιστία του λόγου της; 

7. Ποια είναι η θέση του συντάκτη στο χωρίο: 

 Για όποιον αντέχει να δει, βλέπει ότι όλα τα κομμάτια του συστήματος αποκαλύπτουν «την τρέλα της καπιταλιστικής μηχανής και τον παθολογικό, παραληρηματικό χαρακτήρα της ορθολογικότητάς της»





2ο Διδακτικό δίωρο


ΚΕΙΜΕΝΟ 1

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ζητώ συγγνώμη για τις αδυναμίες - 500 εκατ. για Αττική και Εύβοια

https://www.protothema.gr/greece/article/1150722/mitsotakis-zito-suggnomi-gia-tis-adunamies-500-ekat-gia-attiki-kai-euvoia/ 


Άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις φωτιές και ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την Εύβοια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός - Οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου πρέπει, είπε

Πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους πληγέντες σε Αττική και Εύβοια ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα χρήματα θα διατεθούν άμεσα, με ψηφιακές διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατία. Παράλληλα, ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την Εύβοια. Ο πρωθυπουργός ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για τις οποίες αδυναμίες υπάρχουν, ενώ δεσμεύθηκε ότι οι αστοχίες θα εντοπισθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου  δει.


Το πλήρες κείμενο του μηνύματος του πρωθυπουργού ακολουθεί: 


Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες. Δώσαμε, και ακόμη δίνουμε, τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά αντιμετωπίζουμε μία φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων: σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Mε φωτιές οι οποίες, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα αλλά και της πολύμηνης ξηρασίας, σβήνουν πια πολύ δύσκολα.


Πολλές χώρες μάς συνδράμουν ήδη με μέσα και προσωπικό. Τις ευχαριστώ για την αλληλεγγύη τους. Κυρίως, όμως, ευγνωμονώ όλες και όλους που δίνουν τον αγώνα στο πεδίο. Παλεύουν με ένα φυσικό φαινόμενο που, συχνά, ξεπερνά τις δυνάμεις τους. Και όμως, δεν το βάζουν κάτω. Στα μαυρισμένα τους πρόσωπα βλέπουμε την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει. Ενώ το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας που απλώνεται σε όλη την επικράτεια δηλώνει την απόφαση αυτού του λαού να ξαναχτίσει γρήγορα ό,τι γκρεμίστηκε.


Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων.


Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές.


Οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο.


Είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση χτυπά, πλέον, την πόρτα ολόκληρου του πλανήτη, με φωτιές που διαρκούν επί εβδομάδες. Αυτό είναι αιτιολογία, όχι, όμως, δικαιολογία ούτε και άλλοθι. Και θα το πω καθαρά: μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση. Το ίδιο ξεκάθαρα, όμως, θα πω και ότι θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά. Όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου.


Έχουμε χρέος να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε. Και άλλες φορές η χώρα έζησε καταστροφές αλλά έμεινε όρθια. Το ίδιο θα συμβεί και σ’ αυτήν την περιπέτεια, μετατρέποντας τη θλίψη μας σε δύναμη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν στα μέτωπα της κατάσβεσης, καθώς ο πόλεμος με τη φωτιά εξακολουθεί. Και, ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε να επουλώνουμε τις πληγές μας: όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.


Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν.


Εκεί θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία. Ώστε, και με τη βοήθεια της φύσης, τα δάση μας να ξαναγεννηθούν και η ζωή και η οικονομία να επιστρέψουν στους τόπους που πλήγωσαν οι φλόγες.


Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.


Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού. Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Και τις επόμενες μέρες θα απαντήσω προσωπικά σε κάθε ερώτημα. Εύχομαι η επόμενη ημέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας.


Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια προσωπική αναφορά. Ως Πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκα πολλές κρίσεις: από την ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο μέχρι την επέλαση του κορωνοϊού. Και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Όλες είχαν πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία. Και όλες έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες. Αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά.


Είμαι βέβαιος ότι και τούτη η δοκιμασία θα γίνει ευκαιρία που θα μας διδάξει και θα μας κάνει καλύτερους. Γιατί η πρόκληση της κλιματικής κρίσης αφορά όχι μόνο τη δική μας, αλλά κυρίως την επόμενη γενιά. Προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες. Και να εργάζομαι σκληρά για την πατρίδα που μας αξίζει.

ΚΕΙΜΕΝΟ 2

Τσίπρας από Εύβοια: Μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια

https://www.protothema.gr/politics/article/1149501/fotia-stin-euvoia-stis-pligeises-periohes-o-alexis-tsipras/

 

Στη Λίμνη Ευβοίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Ενημερώνεται για την κατάσταση στην περιοχή - Ζήτησε να κηρυχθούν τάχιστα αναδασωτέες οι καμμένες εκτάσεις

«Η χώρα βιώνει μια τεράστια καταστροφή. Και οικολογική καταστροφή, αλλά για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που απειλείται η περιουσία τους, βιώνουν ένα δράμα και πρέπει να είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Ροβιές της βόρειας Εύβοιας, όπου περιοδεύει στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.


Παράλληλα, μετά τις καταγγελίες εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για έλλειψη εναέριων μέσων από την στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, άμεση εξαγγελία αποζημιώσεων για όσους έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, ώστε, όπως είπε, να μη δούμε εκεί που υπήρχαν δάση να ξεφυτρώνουν σύντομα επενδύσεις real estate.



«Ο μόνος τρόπος για να κόψουμε την όρεξη ορισμένων που εποφθαλμιούν τα δάση μας είναι να είναι απόλυτη και σαφής η Πολιτεία σε ό,τι αφορά την ταχύτατη νομοθετική της παρέμβαση».

Ζήτησε δε «απ’ αυτούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία πάνω στην καμένη γη τουλάχιστον σήμερα να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια». Τόνισε ότι είναι προτιμότερο να λες την αλήθεια όσο πικρή κι αν αυτή είναι, να δίνεις στους πολίτες να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης που ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί, παρά να προσπαθείς να δώσεις μια ψεύτικη εικόνα όταν η καταστροφή είναι γύρω σου».


Με τη δήλωση του μετά από αυτοψία στις Ροβιές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι πρέπει να ειπωθεί τούτη την ώρα η αλήθεια: «Δεν είμαστε μπροστά απλά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είμαστε μπροστά στο φαινόμενο μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης. Και αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού».


Πρόσθεσε δε, ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση. «Να μην προσπαθούμε να φτιασιδώσουμε την εικόνα, η οποία είναι πάρα πολύ αρνητική» τόνισε, σημειώνοντας πως «η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά, όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλαιότερα». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να ανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς, από εδώ και στο εξής θα είναι σύνηθες», καθώς «οι ειδικοί μιλούν για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επικρατούν». «Με σχεδόν άπνοια είχαμε πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα» πρόσθεσε και σημείωσε πως αναρωτιέται «με τρόμο» τι θα γινόταν εάν φυσούσαν άνεμοι έως 8 μποφόρ. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως και υιοθετώ την προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου κατανοώ τον λόγο για τον οποίο υπάρχει η έγνοια να εκκενωθούν οι οικισμοί πρωτίστως», είπε, προσθέτοντας ότι «όμως δεν μπορεί να είναι η μόνη έγνοια αυτή». «Ναι, σωστό είναι να είναι έγνοια μας η εκκένωση των οικισμών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω απ’ όλα, αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμα της μέχρι να σβήσει στη θάλασσα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι άκουσε πολλά παράπονα από ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ότι δεν υπήρχαν επαρκή μέσα πυρόσβεσης, ούτε επίγεια ούτε εναέρια».

Έλλειψη εναέριων μέσων καταγγέλλει ο δήμαρχος Αιδηψού

Την απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά πριν τρεις μέρες στη βόρεια Εύβοια κατήγγειλαν ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού και ο Δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την άφιξή του λίγο πριν τις 12 στις πληγείσες περιοχές, όπου η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχοντας κάψει πάρα πολλά σπίτια, επιχειρήσεις και πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας με τον Δήμαρχο Λίμνης Μαντουδίου, κ. Τσαμπουρνιώτη στις καμμένες εκτάσεις στις Ροβιές, ο τελευταίος έκανε λόγο για «πίκρα του κόσμου» που είδε τον τόπο και τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη και τόνισε πως «θεωρώ ότι η Πυροσβεστική δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο ρόλο της». Κατήγγειλε έλλειμμα «και εναέριων και επίγειων μέσων» πυρόσβεσης, καθώς και «έλλειμμα σχεδιασμού». «Αυτή τη στιγμή έχει καεί ολοσχερώς η ενότητα Λιμνίων και τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από την άλλη κατεύθυνση, προς το Αιγαίο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα «λένε ότι στέλνουν εναέρια μέσα, αλλά οι άνθρωποι λένε πως δεν επαρκούν», επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να κινδυνεύσουν και χωριά προς την πλευρά του Αιγαίου εάν δεν «πιαστεί» σήμερα η φωτιά, όπως η Αγία Άννα, που μαζί με τους τουρίστες έχουν 20.000 κόσμο. «Με το ρυθμό που πάνε αυτοί κ. Τσίπρα, στη Σκύρο θα πάει η φωτιά» σχολίασε κάτοικος. 


Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο δημαρχείο Λίμνης Μαντουδίου με τον Δήμαρχο, ο κ. Τσαμπουρνιώτης σημείωσε πως «είναι γεγονός πως έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στο πεδίο ευθύνης της Πυροσβεστικής» και πως «θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα», τονίζοντας πως «αεροσκάφη ήρθαν αργά και λίγα». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Αποστόλου, που συμμετείχε στη σύσκεψη, συμπλήρωσε πως «δεν ανταποκρίθηκαν να στείλουν εναέριες δυνάμεις», προσθέτοντας πως «δεν θα βρείτε ούτε έναν άνθρωπο να σας πει το αντίθετο».


Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Δήμαρχο Αιδηψού – Ιστιαίας, σε σχετική ερώτηση εάν «υπήρξε συνδρομή από εναέρια μέσα πυρόσβεσης τις κρίσιμες ώρες που ξεκίνησε η φωτιά», ο Δήμαρχος Αιδηψού, κ. Κοντζιάς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προσπάθεια από αέρος δυστυχώς δεν υπήρξε, δεν είδα εναέρια μέσα». «Καθόλου;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας. «Εκεί που βρισκόμουν εγώ, στα όρια των δύο δήμων», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «γιατί η πραγματικότητα είναι ότι λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούσα να έχω εικόνα για όλο το μέτωπο της πυρκαγιάς».


Παράλληλα, πρόσθεσε πως «επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν παρούσες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, απλά προσπαθούσαν να ανακόψουν την πυρκαγιά να μην περάσει σε κατοικημένη περιοχή». Από την πλευρά του, ο λιμενάρχης Αιδηψού, κ. Δανίκας, κατά την άφιξη του κ. Τσίπρα στην Αιδηψώ περιέγραψε πώς έγινε η επιχείρηση απεγκλωβισμού 85 κατοίκων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και 6 μικρά παιδιά, που είχαν βρει καταφύγιο σε παραλία στις Ροβιές για να γλιτώσουν από την πυρκαγιά.

Ερωτήσεις μετά την ανάγνωση:


1. Ποιο είναι το είδος των κειμένων;

2. Κατά πόσο ο τίτλος του κάθε κειμένου ανταποκρίνεται στο περιεχόμενό του;

3. Ποιες προσδοκίες έχετε από την ανάγνωσή του ως προς το περιεχόμενο;

4. Τα κείμενα που διαβάσατε ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας; Διατυπώστε την άποψή σας σε μια παράγραφο 100-150 λέξεων.

5. Πώς αντιμετωπίζουν τα δύο κείμενα το γεγονός; Το αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο; Βρείτε δυο σημεία σύγκλισης ή αντίθεσης.

Κείμενο 1 Κείμενο2

Συγκλίσεις 


Αντιθέσεις

Συγκλίσεις στα δύο κείμενα Κείμενο 1: χωρία Κείμενο 2: χωρία
Παραπλήσιες ή σχετικές μεταξύ τους αφετηρίες/αφορμήσεις.
Γίνεται λόγος για συνθήκες αβίωτες για τον άνθρωπο, λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής.
Επικρίνεται, άμεσα ή έμμεσα η έως τώρα στάση των κυβερνήσεων -κρατών.
Επισημαίνεται η ευθύνη του ατόμου.

3ο Διδακτικό Δίωρο


Σε αυτό το διδακτικό δίωρο τα παιδιά θα δουλέψουν σε ομάδες των πέντε ατόμων και θα επεξεργαστούν τις ασκήσεις πάνω στα δύο κείμενα του προηγούμενου διδακτικού δίωρου.


Άσκηση 1


Να καταγράψετε ένα χωρίο από κάθε κείμενο 1 και 2 που επιβεβαιώνει τις παρακάτω συγκλήσεις των δύο κειμένων ως προς το περιεχόμενό τους.


Συγκλίσεις στα δύο κείμενα Κείμενο 1: χωρία Κείμενο 2: χωρία

Παραπλήσιες ή σχετικές μεταξύ τους αφετηρίες/αφορμήσεις.

Γίνεται λόγος για συνθήκες αβίωτες για τον άνθρωπο, λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Επικρίνεται, άμεσα ή έμμεσα η έως τώρα στάση των κυβερνήσεων -κρατών.

Επισημαίνεται η ευθύνη του ατόμου.



Άσκηση 2


Ποια λειτουργία της γλώσσας κυριαρχεί σε καθένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα των κειμένων 1 και 2; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας καταγράφοντας ένα χωρίο για κάθε περίπτωση. Ποια πρόθεση των συντακτών τους αποκαλύπτει κάθε επιλογή;

Κείμενο 1 Κείμενο 2

Πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους πληγέντες σε Αττική και Εύβοια ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα χρήματα θα διατεθούν άμεσα, με ψηφιακές διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατία. Παράλληλα, ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την Εύβοια. Ο πρωθυπουργός ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για τις οποίες αδυναμίες υπάρχουν, ενώ δεσμεύθηκε ότι οι αστοχίες θα εντοπισθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου  δει.

«Ο μόνος τρόπος για να κόψουμε την όρεξη ορισμένων που εποφθαλμιούν τα δάση μας είναι να είναι απόλυτη και σαφής η Πολιτεία σε ό,τι αφορά την ταχύτατη νομοθετική της παρέμβαση».

Ζήτησε δε «απ’ αυτούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία πάνω στην καμένη γη τουλάχιστον σήμερα να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια». Τόνισε ότι είναι προτιμότερο να λες την αλήθεια όσο πικρή κι αν αυτή είναι, να δίνεις στους πολίτες να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης που ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να κλιμακωθεί, παρά να προσπαθείς να δώσεις μια ψεύτικη εικόνα όταν η καταστροφή είναι γύρω σου».




Κείμενο 1

Χωρία Πρόθεση συντάκτη







Κείμενο 2

Χωρία Πρόθεση συντάκτη






Εργασία:


Διαλέξτε ένα από τα δύο θέματα και αναπτύξτε το σ΄ ένα κείμενο 100 λέξεων.


1. Συγκρίνοντας αυτά τα δύο δημοσιογραφικά κείμενα με το άρθρο της Ευφροσύνης Μουρελή  «Γιατί νοσεί η Πόλις;», ποιο από αυτά θα πιστεύατε ότι είναι πιο πειστικό  και αποδίδει τις ευθύνες εκεί που πρέπει;

2. Ο δημοσιογραφικός λόγος των δύο κειμένων αναδεικνύει τα θέματα που παρουσιάζει η Ευφροσύνη Μουρελή στο άρθρο της ¨Γιατί νοσεί η Πόλις;» 













4ο Διδακτικό δίωρο


Το μάθημα αυτό θα γίνει στην αίθουσα της πληροφορικής, έτσι ώστε η μαθητες/τριες να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την έρευνα που θα κάνουν. Θα δουλέψουν πάλι σε ομάδες των πέντε ατόμων.


Θέμα: 


Να ερευνήσετε στο διαδίκτυο, μέσα στην δεκαετία 2011-2021 ποιες οικολογικές καταστροφές έγιναν στην Ελλάδα και να καταγράψετε τις επιπτώσεις που είχαν αυτές. Να εντοπίσετε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στο οικολογικό μέλλον της χώρας (ερημοποίηση, άνοδος στάθμης του νερού, εξαφάνιση ειδών).

Τα αποτελέσματα της έρευνάς σας να τα καταγράψετε σε ένα άρθρο το οποίο θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου. 



ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ:


Οι μεγαλυτερες οικολογικες Καταστροφες απο το 2017 μεχρι το 2021. 

2017:

Ρυπανση στο Σαρωνικο κολπο. 

Ανεξελεγκτη ηταν η ρυπανση που προκληθηκε το 2017 σε ολο το παραλιακο μετοπο του Αργοσαρωνικου. Ειδικοτερα, μια μεγαλη πετρελαιοκηλιδα απο ενα ναυαγιο εφτασε στις ακτες των παραπανω περιοχων. Η κατασταση δραματικη με μια καταμαυρη θαλασσα αλλα και τεραστιες οι επιπτωσεις στα ζωα της. 

Σεισμος στη Λεσβο. 

Επίκεντρο το Πλωμάρι της Λέσβου και ένταση 6,3 ρίχτερ είχε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου του 2017 που προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς και ζημιές. Ο σεισμός που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έγινε αισθητός από την Κωνσταντινούπολη ως την Αθήνα, έπληξε κυρίως τη Βρίσα της Λέσβου, χωριό με πληθυσμό 500 κατοίκους. «Είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο», είχε σχολιάσει μετά την καταστροφή για το χωριό, ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός. Από τα ερείπια ανασύρθηκε η σορός μίας κατοίκου του χωριού. Συνολικά, στο νότιο τμήμα του νησιού περισσότερα από 300 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 1.000 οικήματα υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές. Μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, οι σεισμοπληγέντες έμειναν για ένα διάστημα σε σκηνές που είχαν στηθεί στη νότια Λέσβο. 

2018:

Πυρκαγιες στην Ελλαδα και κυριως στην Αττικη. 

Στις 23 Ιουλίου 2018, δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αττική, η πρώτη στην Κινέτα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης. Στη δεύτερη περίπτωση η πυρκαγιά ειχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Από τις δύο πυρκαγιές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έπαθαν ζημιές χιλιάδες σπίτια ενώ κάηκαν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Λογω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζοί ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε. Σε ένα οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο για τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν εκεί. Επίσης υπήρξαν 9 άνθρωποι που πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Ηταν οι πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στην ιστορία του νεότερου και σύγχρονου ελληνικού κράτους και οι δεύτερες πιο θανατηφόρες πυρκαγιές παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα. 

Η πυρκαγιά στην Κινέτα φέρεται να ξεκίνησε από καλώδια σε κολώνα της ΔΕΗ, ενώ την πυρκαγιά στο Μάτι φέρεται να προκάλεσε ένας 65χρονος που έβαλε φωτιά για να κάψει κλαδιά. Εναντίον του, η Εισαγγελία Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη, τον Μάρτιο του 2019, για εμπρησμο από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή, ενώ για το δεύτερο και τρίτο αδίκημα ασκήθηκε ποινική δίωξη και κατά άλλων 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ο τότε αρχηγός και ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειάρχης Αττικής και δήμαρχοι της περιοχής. 

 

Συνολικά εκδηλώθηκαν πάνω από 15 μέτωπα σε όλη την Ελλάδα, με πιο καταστροφικά εκείνα που ξέσπασαν σε Κινέτα, Πεντέλη και Χανια , ενώ κάποια από τα υπόλοιπα που εκδηλώθηκαν ήταν κοντά στον ισθμο της Κορινθου, στην Αλεξανδρουπολη,στη Ροδο και στην Αναβυσσο. 

Το Μάτι μετά την πυρκαγιά : 

Απ τους 102 νεκρους το νεότερο θύμα ήταν 6 μηνών και το γηραιότερο 93 χρονών. 95 Έλληνες (εκ των οποίων δύο από τα θύματα, ήταν και η γνωστή ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη, μαζί με τον σύζυγο της Δημήτρη Τουρναβίτη, πρώην πρωταθλητή του Παναθηναϊκού στο μοντέρνο πένταθλο), 2 Πολωνοί, 1 Ιρλανδός, 1 Βέλγος και 1 Γεωργιανός.Τουλάχιστον 164 ενήλικες και 23 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 11 ενήλικες σε σοβαρή κατάσταση. Τουλάχιστον 15 άτομα απεβίωσαν στους επόμενους μήνες σε νοσοκομεία της χώρας.

Στις 23 Ιουλίου 2020 μαζί με την επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στον Νέο Βουτζά. Η ανάγλυφη χαλκογραφία, δωρεά της Αγγελικής Παπαδοπούλου και φιλοτεχνημένη από τον Κώστα Ανανίδα απεικονίζει τη προσπάθεια των ανθρώπων να ξεφύγουν από τον επερχόμενο πύρινο θάνατο. 

2019: 

Η φωτια στην Ευβοια. 

Άλλη μια μεγάλη φωτιά προκαλεί συναγερμό στην πυροσβεστική. Αυτή τη φορά η μάχη δίνεται στην Εύβοια. Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 03:15 τα ξημερώματα της Τρίτης (13.08.2019) σε δασική έκταση ανάμεσα σε Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Την ημέρα εκείνη ο καύσωνας ήταν στην αποκορύφωσή του. Η φωτιά ξεκίνησε από τη Δάφνη του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, πέρασε από Μουρτιά, Ρετσινόλακκο, Κοκκίνη και συνέχισε την καταστροφική της πορεία προς τη Σπιάδα.Στην προσπάθεια κατάσβεσης έπαιρνε μέρος αρχικά μόνο ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, καθώς τα περισσότερα είχαν ριχτεί στην αντιμετώπιση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, γεγονός που επιδείνωσε τραγικά την κατάσταση. Μέχρι το βράδυ η φωτιά είχε αναπτύξει τέσσερα μεγάλα μέτωπα που κινούνταν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ολη τη νύχτα οι φλόγες ανέβαιναν προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενες από τους ανέμους επέστρεφαν και πάλι σε παραλιακές περιοχές. Πολύ σύντομα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνιες μάχες τις φλόγες. Στην Αγία Αννα και στα υπόλοιπα χωριά οι κάτοικοι πήραν μήνυμα να εκκενώσουν την περιοχή. Οταν η φωτιά κύκλωσε τη Λίμνη, η μόνη διέξοδος ήταν η θάλασσα, καθώς οι γύρω δρόμοι είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Το ένα μετά το άλλο χωριά εκκενώνονταν, αλλά πολλοί κάτοικοι παρέμεναν στα σπίτια τους ελπίζοντας να περισώσουν όσα δεν μπορούσαν να σώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στη Μυρτιά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για ενίσχυση των ιπτάμενων μέσων πυρόσβεσης. Η φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας Νουμίδη αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική εικόνα από την καταστροφή στην Εύβοια. 

Η «μετεωρολογική βόμβα» που σάρωσε την Χαλκιδική. 

Το φαινόμενο στη Χαλκιδική ήταν μια τοπική καταιγιδα που χτύπησε λίγο μετά τις 21:30 (όταν είχε μόλις νυχτώσει) εντελώς ξαφνικά, ως ένα ακραίο μπουρίνι, στο οποίο συνέβη μια απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου στα 10 ή 11 Μποφόρ μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα! Χαρακτηριστικό είναι ότι περιγράφηκε από όσους είδαν το φαινόμενο ότι «πρώτα άρχισε να φυσάει ένα αεράκι και τότε, ξαφνικά, ήρθε από το πουθενά, μέσα στο σκοτάδι, κυριολεκτικά σε μια στιγμή». Μάλιστα σε αρκετά σημεία οι στιγμιαίες ριπές του ανέμου έφθασαν τα 132 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή τα 12 Μποφόρ, τον μέγιστο βαθμό στην κλίμακα. Επίσης και η οριζόντια διάμετρος της λεγόμενης «υπερκυτταρικής» καταιγίδας ήταν εξαιρετικά μεγάλη, στα 160 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές των νεφών ξεπέρασαν τα 13 χιλιόμετρα ύψος, φτάνοντας δηλαδή στον πυθμένα της Στρατόσφαιρας, και υπήρξε σημαντική κεραυνική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ασυνήθιστα απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που έφθασε τους 7 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Προκάλεσε 7 νεκρούς (6 ξένους τουρίστες και έναν ψαρά), ανάμεσά τους ένα αγόρι 2 ετών. Καταγράφηκαν επίσης περισσότεροι από 100 τραυματίες. Όλοι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί προκλήθηκαν λόγω της εξοντωτικής ταχύτητας των ανέμων και κυρίως από πτώσεις δέντρων, καταρρεύσεις υποστέγων εστιατορίων και από πολλαπλή ανατροπή ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των καταστροφών από τους μετεωρολόγους, ενδέχεται να υπήρξαν και κάποιοι σίφωνες. 

Εκτός του ανθρώπινου απολογισμού, επίσης αποκολλήθηκαν στέγες κατοικιών και υπόστεγα καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν και δέντρα ξεριζώθηκαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμμετείχε σε διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν. 

2020: 

Πλημμυρα στην Ευβοια. 

Κατά τις πρωινές ώρες της 9ης Αυγούστου 2020 έντονη καταιγίδα χτύπησε την Εύβοια προκαλώντας το θάνατο 8 ανθρώπων και εκτεταμένες καταστροφές στους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, και πιο συγκεκριμένα στα Πολιτικά, στο Λευκαντί, στο Βασιλικό και στα Ψαχνά. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημίες σε 2.500 σπίτια, καθώς εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες.Επισης προκάλεσαν ζημίες στις γέφυρες Βασιλικού, Αφρατίου και Φύλλων, κατά μήκος του Λήλαντα, με αποτέλεσμα την αποκοπή τμήματος του νησιού από την Στερεά Ελλάδα.Συγκεκριμένα η γέφυρα Φύλλων καταστράφηκε με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί. Η γέφυρα Βασιλικού δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία τις 11 Αυγούστου.Το οδικό δίκτυο υπέστη και σε άλλα σημεία καταστροφές, όπως στην παραλία στο Λευκαντί, και σε πολλά σημεία καλύφθηκε με λάσπες. Εκτεταμένες ζημίες υπέστη το δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης των χωριών, λόγω της εγγύτητάς του με ρεύματα, με αποτέλεσμα τα Ψαχνά, ο Μίστρος και τα Πολιτικά να μείνουν χωρίς νερό. 

Πανω απο 1.700 πυρκαγιες στην Πελοποννησο. 

Πάνω από 1.700 φωτιές υπηρξαν το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου. Κάηκαν γύρω στα 60.000 στρέμματα δασικής, αγροτοδασικής, χορτολιβαδικής και χαμηλής έκτασης. Οι 

πυρκαγιές στις Κεγχριές ανατολικής Κορινθίας και στην ανατολική Μάνη, ήταν οι πιο μεγάλες και οι πιο καταστροφικές. Στην πρώτη, είχαμε 33.000 καμένα στρέμματα, ενώ στη Μάνη, γύρω στις 18.000 στρέμματα.Απειλήθηκαν οικισμοί, ευτυχώς δεν είχαμε απώλεια ζωής. Έγιναν ζημιές. Στην ανατολική Κορινθία, χρησιμοποιηθηκαν 100 οχήματα και 200 πυροσβέστες. Σημαντικές ήταν και οι φωτιές σε Μεσσηνία, Μέθανα Κολλιάκι, Κύθηρα, Γεράκι, Σοφικό, Κουταλά και στον ευρύτερο χώρο των Μυκηνών. Είχαμε συνδρομή δυνάμεων απ’ όλη τη χώρα. 

2021: 

Δασικες πυρκαγιες. 

Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα, πολλές από τις οποίες μετά τις 22 Ιουλίου, εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα,οι οποίες αποτέφρωσαν τεράστιες εκτάσεις. Το 2021 κατατάσσεται ως μακράν το χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε ό,τι αφορά στη συνολική καμένη έκταση της χώρας μας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ειδικότερα, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια του 2021 χαρτογραφήθηκαν στην Ελλάδα 84 συμβάντα δασικών πυρκαγιών, τα οποία κατέκαψαν συνολική έκταση που ξεπερνά τα 1.300.000 στρέμματα. Η συγκεκριμένη «επίδοση» είναι η χειρότερη της περιόδου 2008-2021, με τη συνολική καμένη έκταση το 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020. 

Σεισμος στην Ελασσονα 

Στις 3 Μαρτίου 2021 και τοπική ώρα 12:16 έλαβε χώρα ένας σεισμός μεγέθους 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Τυρνάβου. Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου με εστιακό βάθος 8,5 χιλιόμετρα, ενω ήταν ιδιαιτερα «καταστροφικός», στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθός του ήταν 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός ανθρώπου, τρεις ελαφρούς τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές σε ένα παλιό σχολείο, δύο εκκλησίες και πολλές κατοικίες στην Ελασσόνα, το Μεσοχώρι, το Δαμάσι, το Αμούρι, το Δομένικο, το Ζάρκο, και στη Λάρισα. 

Συνοπτικα, τα τελευταια χρονια οι οικολογικες καταστροφες αυξανονται, πολλες ζωες χανονται, ενω το αγχος για την κλιματικη αλλαγη στην Ελλαδα μεγαλωνει, συμφωνα με τους ειδικους και δεν απεχει πολυ ακομη. 

 


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 2012-2016


2012: 

Για τρίτη μέρα μαίνεται η φωτιά στη Χίο ενώ έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 70.000 στρέμματα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική το κύριο μέτωπο είναι κοντά στα χωριά Αυγώνυμα και Ανάβατος όπου συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, 11 υδροφόρα οχήματα. Κατα τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης. Απο το πρωί έχουν ξεσπάσει 51 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στην Τροιζηνία. Μιλώντας στο Newsit ο δήμαρχος Πόρου μιλησε για κόλαση. “Είναι τέτοια η ταχύτητα του ανέμου που εξαπλώνεται η φωτιά σε χρόνο ρεκόρ.” Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Σολωμός Κορινθίας, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, και 26 άτομα πεζοπόρο.

2013: 

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2013, ξεκίνησε καταιγίδα στην Αθήνα που θα συνοδευόταν από κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις και θα κρατούσε για επτά ολόκληρες ώρες. Αυτοκίνητα και μηχανές ανατράπηκαν, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 1.000 κλήσεις εκείνη την ημέρα. Η καταιγίδα προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος και προβλήματα ηλεκτροδότησης. Πολλοί δρόμοι έκλεισαν λόγω της υπερσυσσώρευσης νερών. 

2015:

Ο σεισμός της Λευκάδας με μέγεθος 6,5 βαθμών σημειώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015,  και προκάλεσε δύο θανάτους, τραυματισμούς και πολλές ζημιές στη νότια Λευκάδα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης. Η διάρκεια του σεισμού ήταν 20 δευτερόλεπτα. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν δύο μετασεισμικές δονήσεις με μέγεθος 5,1 βαθμών και 4,8 βαθμών και πάνω από 1.000 μετασεισμικές δονήσεις μικρότερης έντασης. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, αλλά και στην Αττική, ακόμη και στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με μέτρηση η δόνηση ήταν ισχυρότερη, συγκεκριμένα 6,8 βαθμοί.  

2016:

Περισσότερα από 30.000 στρέμματα πευκοδάσους κάηκαν από τη φωτιά που επί τέσσερις μέρες έκαιγε στη βόρεια Εύβοια, γεγονός που συνιστά μια σοβαρή οικολογική καταστροφή. Από το απόγευμα της Δευτέρας τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο το πύρινο μέτωπο στη Λίμνη της Εύβοιας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν ολονύκτιες προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν και τα υπόλοιπα μέτωπα. Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται και σήμερα Τρίτη σε επιφυλακή, καθώς είναι ορατός ο φόβος των αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι δυνάμεις που επιχειρούν την κατάσβεση της φωτιάς έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται στη θέση Πευκελί κοντά στην Ιερά Μονή Γαλατάκη, το οποίο εξακολουθεί να μαίνεται.



Πηγή: newsit

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

(2007-2011)

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί διάφορες φυσικές καταστροφές. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ασυνήθιστες σε εμάς ακραίες καιρικές συνθήκες όπως είναι οι πλημμύρες ,οι πυρκαγιές και οι σφοδρές χιονοπτώσεις.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Πελοπόννησος 2007

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Στάχτη έγιναν το 55% των δασών και των φυσικών εκτάσεων και το 41% των γεωργικών καλλιεργειών. Κάηκαν περιοχές ενταγμένες στο ΝΑΤURA, όπως η λίμνη Καϊάφα, το δάσος της Ζαχάρως και της Στροφιλιάς, όπως και το 21,3% της περιοχής γύρω από την Αρχαία Ολυμπία. 113.000 στρέμματα γίνονται στάχτη στον Ταΰγετο. Έρευνες του Πολυτεχνείου καταδεικνύουν ότι στα επιφανειακά ύδατα των πληγεισών από τη φωτιά περιοχών, υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις σε αμμωνία, φώσφορο, χαλκό, μόλυβδο και αρσενικό, προϊόντα της καύσης, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προέρχονταν από πλαστικά και απορρίμματα παράνομων χωματερών.

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας 2007

Μια πυρκαγιά που εκδηλώνεται από έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ στα Δερβενοχώρια στις 28 Ιουνίου, στη βόρεια πλευρά του βουνού, επεκτείνεται γρήγορα στις πλαγιές της Πάρνηθας εξαιτίας κακών εκτιμήσεων και έλλειψης συντονισμού. Ο απολογισμός ήταν καταστρεπτικός, τόσο για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας όσο και για το μικρόκλιμα του Λεκανοπεδίου, καθώς έγιναν στάχτη 25.000 στρέμματα του Εθνικού Δρυμού. Ο αριθμός των ζώων που ζούσαν στο Δρυμό μειώνεται, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα της Αθήνας, θα φέρει θερμότερα καλοκαίρια, παρατεταμένους καύσωνες και πλημμύρες το χειμώνα.

Πηγή: 9+1 ελληνικά οικολογικά εγκλήματα/ LIFO


Η μεγάλη πυρκαγιά του 2008 (Ρόδος)

Στις 22 Ιουλίου 2008, λίγο μετά τις 11 το πρωί δόθηκε σήμα για πυρκαγιά στο χωριό του Αγ. Ισιδώρου, του Δήμου Αταβύρου της Ρόδου. Οι αρχικές εκτιμήσεις σε τίποτα δεν θα επιβεβαίωναν τον τελικό απολογισμό… σχεδόν 6 μέρες μάχη με τις φλόγες, 133.000 στρέμματα καμένης γης, 3 καμένοι Δήμοι και πλήθος ακόμα καταστροφών. Κατηγορήθηκαν πολλοί για την έκβαση αυτής της πυρκαγιάς. 

Πρώτος και κύριος φταίχτης ο άνεμος… Όποιος υπήρξε στην πυρκαγιά εκείνο το πενθήμερο θα διαπίστωνε από μόνος του την ένταση των ανέμων που έπνεαν, κυρίως όταν έπεφτε η νύχτα. Από τις 3:00 μέχρι και τις 6:00 περίπου τα ξημερώματα, μία δασική πυρκαγιά βρίσκεται στο χαμηλότερο της έντασής της, διότι οι άνεμοι κοπάζουν και αρχίζουν να ψύχονται.

Δεύτερος μεγάλος φταίχτης το ελλιπές δασικό και αγροτικό οδικό δίκτυο…Ένα νησί 1.400.000 περίπου στρεμμάτων αποτελείται από ένα δίκτυο δασικών και αγροτικών δρόμων που ξεπερνά τα 1.110 χιλιόμετρα...νούμερο αν το συγκρίνει κανείς με άλλες περιοχές ανάλογης περιοχής. 

 Και φυσικά ο ηλικιωμένος κύριος που έβαλε την φωτιά…Ο άνθρωπος παράγοντας κατηγορήθηκε μόνο στο πρόσωπο του κυρίου αυτού. Ο άνθρωπος αυτός έφταιξε γιατί καταπάτησε την Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθμού 9/2000 περί «Κανονισμού ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές», όπως θα έφταιγε και κάθε άλλος πολίτης που μπορεί να γίνει εμπρηστής από αμέλεια.  

Πηγή: Η μεγάλη πυρκαγιά του 2008. | Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου (ecorodos.gr)


Σεισμός στην Ανδραβίδα (2008)

Ο σεισμός στην Ανδραβίδα έλαβε χώρα στις 8 Ιουνίου 2008 και ώρα 15:25 προκάλεσε 2 θανάτους και περισσότερους από 220 τραυματισμούς και άφησε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους άστεγους στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 16χλμ. Ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα όσο και σε περιοχές της νότιας Ιταλίας

Ζημιές: Τουλάχιστον 1.156 κτίρια καταστράφηκαν στις πόλεις της Αχαΐας και της Ηλείας. Αυτός ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός για να προκαλέσει ζημιές σε κατασκευές σε έκταση 2000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έγινε αισθητός ακόμη και 350 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Μέσα στα 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της κατεστραμμένης περιοχής σημειώθηκαν πολλές κατολισθήσεις. Τα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό ήταν οι Πόρτες, το Σαντομέρι και το Βάλμη. Κατά τη διάρκεια του σεισμού σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές σε αυτούς τους βράχους του όρους Σκολλις. Αυτή η ζημιά οδήγησε σε κατολισθήσεις. Αποκολλήθηκε ασβεστολιθικός βράχος από αυτό το βουνό, ο οποίος κατέστρεψε ένα σπίτι στο χωριό Σαντομέρι και προκάλεσε σοβαρές δομικές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα σε αυτό το συμβάν.

Συνέπειες:  Τα χωριά Σαντομέρι και Πόρτες είχαν κηρυχθεί επικίνδυνες περιοχές. Εκκενώθηκαν λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στο βουνό Σκολλις από τον σεισμό. Η πτώση του ασβεστόλιθου από το χωριό ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος και η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα λαμβάνονται πλέον κίνδυνοι. Μαζί με την εκκένωση, ορισμένες από τις ζημιές που προκλήθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό ‘Κάτω Αχαΐα’ επισκευάστηκαν με τη μορφή αντικατασταθεισών σιδηροτροχιών εντός δύο ημερών από την εμφάνιση του σεισμού. Αυτό ήταν για να διατηρηθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός σε λειτουργία.

Πηγή: Σεισμός στην Ανδραβίδα (2008) - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)


Οικολογικές καταστροφές στην Ελλάδα  (2009)

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2009 περιοχές του νομού Ευβοίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταστροφικών πλημμυρών. Οι περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι οι δήμοι Κηρέως, Μεσσαπίων, Διρφύων, Αμαρυνθίων Ν.Αρτάκης, Χαλκιδέων, Αυλίδας, Ανθηδόνος, Ληλαντίων, Ερέτριας, Ταμυναίων, Δυστίων, Αυλώνος, Κονιστρών και Κύμης.

Οι συγκεκριμένες πλημμύρες που συνέβησαν εκείνη την περίοδο στην Εύβοια ήταν εξαιρετικά καταστροφικές καθώς εκτός από ολόκληρες περιοχές και δήμους κινδύνεψαν και πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να σωθούν ή να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Δυστυχώς όμως υπήρξε και νεκρός! Λόγω της έντονης βροχόπτωσης 40χρονος αστυνομικός παρασύρθηκε από χείμαρρο στην ίδια περιοχή και έχασε τη ζωή του. Οι καταστροφές επικεντρώθηκαν σε περιοχές των δήμων Διρφύων και Λιλαντίων, ενώ στην περιοχή Στομίου του δημοτικού διαμερίσματος Οξυλίθου του Δήμου Κύμης πραγματοποιήθηκε διάσωση Σουηδού υπηκόου με ελικόπτερο τύπου Super Puma. Την ίδια ημέρα η στάθμη των υδάτων άρχισε να υποχωρεί, οι δράσεις παροχής βοηθείας συνεχίζονταν και η κατάσταση φαινόταν να βελτιώνεται.

Πηγές: www.tanea.gr


Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη (2010)

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας-

Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική

έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων

πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021.Έχοντας

κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής

έκτασης, είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη

δασική πυρκαγιά στη χώρα.

Πηγή: iefimerida


Πλημμύρα στο Αιγαίο (2010)

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να σκεπάσει ο όλεθρος το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σάρωσε όλη τη χώρα από τις 18 προς 19 Οκτωβρίου 2010, προκάλεσε έντονες βροχοπτώσεις και επηρέασε με ιδιαίτερα ισχυρό ανεμοστρόβιλο πρώτα τη Δυτική Ελλάδα. Τη νύχτα στη Ζάκυνθο ο ανεμοστρόβιλος έριξε δέντρα, κατέστρεψε στέγες και έκοψε καλώδια της ΔΕΗ. Όταν το σύστημα μπήκε στο Αιγαίο προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη Κύμη Ευβοίας ενώ στη Χίο δρόμοι κόπηκαν στη μέση, υπήρξαν σπασμένα γεφύρια, ενώ βρέθηκε ένας άνθρωπος πνιγμένος από ορμητικό χείμαρρο. Πολλοί εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν.

Πηγή: news 24 7


Καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο (2011)

Ακόμη μια χρονιά επαναλαμβάνεται το γνωστό σκηνικό στην περιοχή του Έβρου, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώνονται εκτεταμένες πλημμύρες προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Ο νομός έχει κηρυχθεί πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 150.000 στρέμματα γης έχουν κατακλυστεί από τα νερά των ποταμών Έβρου και Άρδα, χωριά έχουν πλημμυρίσει, η σιδηροδρομική σύνδεση με την περιοχή έχει διακοπεί. Στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Αν. Μακεδονίας - Θράκης αντιπλημμυρικά έργα μικρά και διάσπαρτα, τα οποία όπως αποδεικνύεται είναι ανεπαρκή για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της περιοχής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο χάνονται περιουσίες, καταστρέφεται η παραγωγή της περιοχής κι ότι τα μικρά διάσπαρτα αντιπλημμυρικά έργα έχουν αποτύχει και στην ουσία έχουν σπαταληθεί πόροι, ερωτάται η Επιτροπή: Υπάρχουν έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε ενταγμένα στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ή ως συνεχιζόμενα από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, και ποια η απορροφητικότητα τους;

Πώς προτίθεται η Επιτροπή να συντονίσει τα συνορεύοντα κράτη Ελλάδα-Βουλγαρία-Τουρκία προκειμένου να επενδύσουν σοβαρά και να σταματήσει η ντροπή των «μοιραίων» ετήσιων καταστροφών;

Πηγή: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-7-2010-1022_EL.html


Όλες οι φωτιές τώρα σε όλη την Ελλάδα. 27 Αυγούστου 2011

Έβρος

Για τρίτη ημέρα μαίνεται εκτός ελέγχου η μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Έβρου. 

Η φωτιά μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 47.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη, ενώ συνεργεία και μηχανήματα ασχολούνται με την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για τον περιορισμό επέκτασή της προς βορρά.

Στη δύναμη των τριών Καναντέρ και των τριών ελικοπτέρων, προστέθηκαν από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής και δύο πυροσβεστικά σκάφη από τη Γαλλία, τα οποία έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις.

Θεσσαλονίκη 

Από τις πύρινες γλώσσες δεν γλίτωσε ούτε η Θεσσαλονίκη, καθώς το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά στο δάσος του Σέιχ Σου, κάτω από την περιφερειακή οδό, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό 40 Εκκλησιών, η οποία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο.

Ωστόσο, λίγο αργότερα εκδηλώθηκε και ένα δεύτερο μέτωπο, πάνω από την περιφερειακή  οδό, στην κορυφογραμμή του δάσους Σέιχ Σου, μικρότερης όμως έκτασης, το οποίο ετέθη κι αυτό υπό έλεγχο.

Νωρίτερα την Παρασκευή, καταγράφηκαν προβλήματα στην περιφερειακή οδό, από οδηγούς οχημάτων, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τους πυκνούς καπνούς, γι’αυτό και περιπολικά της αστυνομίας διακόπτουν την κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μήκος του δικτύου-από διασταύρωση Σταυρούπολης έως Κωνστανιπολίτικα – προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων. 

Πηγή: https://www.report24.gr/ole


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη : Νόπη Ταχματζίδου.

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό  Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες  STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Στην εφαρμογή του project κατά το σχολικό έτος 2021 – 22, στο 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι: Νόπη Ταχματζίδου, Φρόσω Κατσούλη και  Νίκη Μασαούτη. Το project υλοποιήθηκε σε 3 τμήματα της Γ΄Λυκείου. Επιπλέον κατά την υλοποίηση του project συνεργάστηκαν 8 Λύκεια από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και 28 εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της «Κοινότητας Μάθησης και πρακτικής και Δικτύωσης σχολείων ‘’Δημιουργικής Έκφρασης’’». έργο της Ειρήνς Καμά, μαθήτριας της Γ΄Λυκείου, 2ου ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Η δημιουργία της αφίσας από την Ειρήνη Καμά (βίντεο) https://www.youtube.com/shorts/qcpxo_RESOk ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Βίντεο από τη δουλειά στην τάξη: https://www.youtube.com/shorts/aUQjMwqWETk ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Γιατί νοσεί η Πόλις;  Ευφροσύνη Μουρελή,  Ψυχίατρος, ομαδική αναλ

Διασχολική συνεργασία του Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ με 1ο ΓΕ.Λ. Συκεών: «Συμμετοχικό εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με αξιοποίηση τεχνικών θεάτρου»

Στο πλαίσιο διασχολικής συνεργασίας και στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» της Α’ Λυκείου, την τρέχουσα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε «Συμμετοχικό εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με αξιοποίηση τεχνικών θεάτρου» για τα παιδιά του Α1 του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Α3 του με συνδιδασκαλία και εμψύχωση των φιλολόγων τους, Αλεξάνδρας Μυλωνά και Πανταζή Μητελούδη αντίστοιχα. Βασικός στόχος του εργαστηρίου ήταν η διδασκαλία της λογοτεχνίας με βιωματικές μεθόδους, αξιοποίηση θεατρικών τεχνικών (εκφραστικής ανάγνωσης, αυτοσχεδιασμού, δραματοποίησης) και δημιουργικής γραφής, σύμφωνα και με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών. Επιπλέον παιδαγωγικοί στόχοι ήταν η μαθητική δημιουργική έκφραση, η προώθηση των συνεργασιών και η ενεργός συμμετοχή όλων των μαθητών και των μαθητριών που εργάστηκαν σε μεικτές (και από τα δύο σχολεία) ομάδες. Το λογοτεχνικό εργαστήρι αναπτύχθηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο, ενταγμένο στην ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία», είχε ως

"ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ". Δράση φιλολόγων - 2o ΓΕ.Λ. Συκεών.

Περιγραφή της δράσης Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιήθηκαν τέσσερις δειγματικές διδασκαλίες με ετεροπαρατήρηση και μία συνδιδασκαλία από τις φιλολόγους του σχολείου: Αλατζόγλου Παναγιώτα, Κανελλοπούλου Αλεξάνδρα, Μαργαρού Ελένη, Σαπράκα Μαρία, Χατζή Μαρία. Για κάθε δειγματική διδασκαλία με ετεροπαρατήρηση  χρησιμοποιήθηκε κλείδα παρατήρησης μαθήματος που περιλαμβάνεται στα εργαλεία αξιολόγησης σχολικής μονάδας του ΙΕΠ. Α) Δίωρη διδασκαλία στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Λυκείου (Διδάσκουσα: Σαπράκα Μαρία). Οι μαθητές σε προηγούμενο δίωρο είχαν εργαστεί σε πέντε ομάδες και κάθε ομάδα έγραψε συνεργατικά το δικό της ερμηνευτικό σχόλιο για το διήγημα «Πίστομα» του Κ. Θεοτόκη. Κατά τη διδασκαλία, κάθε ομάδα αξιολόγησε το δικό της ερμηνευτικό σχόλιο και το ερμηνευτικό σχόλιο μιας άλλης ομάδας δοσμένο σε φωτοτυπία βάσει της ρουμπρίκας αξιολόγησης του ερμηνευτικού σχολίου που προτείνεται από το ΙΕΠ και κλήθηκε να ανακοινώσει και να τεκμηριώσει την αξιολόγησή τη