Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Διαβάζοντας μιμίδια και αναλύοντας το φύλο» Κωνσταντίνα Παπακώστα




«Διαβάζοντας μιμίδια και αναλύοντας το φύλο»

Στο πλαίσιο του θεσμού της θεματικής εβδομάδας και του θεματικού κύκλου “Έμφυλες σχέσεις”, σε συνδυασμό με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της α’ τάξης, ασχοληθήκαμε με δύο τμήματα του 1ου Γυμνασίου Περαίας με την κριτική ανάλυση διαδικτυακών μιμιδίων, διερευνώντας τις στερεοτυπικές αναπαραστάσεις της θηλυκότητας και του ανδρισμού με τη μέθοδο της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου.
Τα κειμενικά θέματα που προέκυψαν αποκάλυψαν ένα πλήθος χαρακτηριστικών, των οποίων η απόδοση σε άντρες και γυναίκες μπορεί να θεωρηθεί κοινότυπη. Ωστόσο, προέκυψαν περαιτέρω ευρήματα που σχετίζονται με τη δύναμη της αναπαραγωγής των κοινωνικών κατεστημένων που ενέχει το χιούμορ, με την ανάληψη βήματος στο δημόσιο λόγο ανάλογα με το φύλο, αλλά και με την ερμηνεία των μιμιδίων σε σχέση με την ηλικία και το πολιτισμικό υπόβαθρο του αναλυτή. Ταυτόχρονα, κάνοντας επανάληψη στη γραμματική και το συντακτικό, διαπιστώσαμε την υπόρρητη αλλά δομική λειτουργία τους στην κατασκευή της ιδεολογίας.


Κωνσταντίνα Παπακώστα, Δρ. φιλόλογος.  Μεταπτυχιακές σπουδές  (Master of Science) με ειδίκευση στην Αρχαιομετρία στο University of Sheffield της Μ. Βρετανίας. Μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών στο ΠΤΔΕ του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση «Εκπαίδευση και Κοινωνικός Αποκλεισμός». Διδάκτορας του ίδιου τμήματος στο πεδίο της Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο "Σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας και αρχαιολογικές αφηγήσεις: η κατασκευή της εθνικής ταυτότητας στην Ελλάδα (1952–2010)".

Επί του παρόντος εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο πεδίο της Διδακτικής της Ιστορίας στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος σε πλήθος ανασκαφών και ερευνητικών προγραμμάτων ανά την ελληνική επικράτεια. Από το 2001 εργάζεται ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Άρθρα της σχετικά με αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε  πλήθος επιστημονικών συνεδρίων σχετικά με την έρευνα σχολικών εγχειριδίων ιστορίας, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, τη  διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ και την εκπαιδευτική έρευνα.



«Διαβάζοντας μιμίδια και αναλύοντας το φύλο». Η Παρουσίαση σε pdf:
https://protases.files.wordpress.com/2020/01/ce9cce99ce9cce99ce94ce99ce91-ce9ace91ce99-cea6cea5ce9bce9f.pdf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιβαλλοντικές δράσεις στο 3ο Γυμνάσιο - ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

  Με σύνθημα "ενδιαφέρομαι, ανακυκλώνω και προσφέρω στο περιβάλλον" η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, με την καθοδήγηση των καθηγητριών της , Αμανατίδου Παρθένας (ΠΕ04.05) και των φιλολόγων Κουιμτζιδου Αικατερίνης και Τσιαλή Μαρίας, πραγματοποίησε μία σειρά περιβαλλοντικών δράσεων με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων της γειτονιάς της, του Δενδροποτάμου, και τη διαμόρφωση μιας καταναλωτικής συμπεριφοράς που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς του πόρους. Μπορείτε να δείτε εδώ μία σύντομη παρουσίαση των δράσεω ν.

Φιλαναγνωσία και Δημιουργική Γραφή στο 3ο Γυμνάσιο-ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

  Η Λέσχη φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής, που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εμψυχώθηκε από τις φιλολόγους, Μαρία Τσιαλή, Δέσποινα Μουντζούρη και Ελένη Παπαδοπούλου, έφερε σε επαφή τους/τις Έλληνες /ιδες ρομά μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με συγγραφείς της Θεσσαλονίκης και τους/τις μύησε στον κόσμο της λογοτεχνίας, ανοίγοντας τη Βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ του σχολείου, που για χρόνια ήταν κλειστή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μελέτησαν πεζά και ποιητικά έργα, συζήτησαν με τους/τις συγγραφείς τους και παρήγαν και τα δικά τους πρωτότυπα κείμενα. Για κάθε επίσκεψη συγγραφέα φιλοτεχνησαν και την αντίστοιχη αφίσα διάχυσης. Μερικά στιγμιότυπα:  Η λέσχη φιλαναγνωσίας του σχολείου μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει σήμερα 4/3 την κ. Αθηνά Παπανικολάου, φιλόλογο και συγγραφέα της συλλογής των πεζοποιημάτων, «Γλυφό νερό». Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό πώς ανταποκρίθηκαν τα παιδιά, καθώς βρήκαν μέσα στα διηγήματα δικά τους βιώματα και καταστάσεις. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά...

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη : Νόπη Ταχματζίδου.

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό  Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες  STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Στην εφαρμογή του project κατά το σχολικό έτος 2021 – 22, στο 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι: Νόπη Ταχματζίδου, Φρόσω Κατσούλη και  Νίκη Μασαούτη. Το project υλοποιήθηκε σε 3 τμήματα της Γ΄Λυκείου. Επιπλέον κατά την υλοποίηση του project συνεργάστηκαν 8 Λύκεια από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και 28 εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της «Κοινότητας Μάθησης και πρακτικής και Δικτύωσης σχολείων ‘’Δημιουργικής Έκφρασης’’». έργο της Ειρήνς Καμά, μαθήτριας της Γ΄Λυκείου, 2ου ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Η δημιουργία της αφίσας από την Ειρήνη Καμά (βίντεο) https://www.youtube.com/shorts/qcpxo_RESOk ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Βίντεο από τη δουλειά στην τάξη: https://www.youtube.com/shorts/aUQjMwqWETk ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Γιατί νοσεί η Πόλις;  Ευφροσύνη Μουρελή, ...