Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινότητα μάθησης και πρακτικής " Σχολεία δημιουργικής έκφρασης".


Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών λυκείων και γυμνασίων με μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία και συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις, ανάπτυξη καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, κ.ά. Κοινό μας όραμα ένα σχολείο δημιουργικό, ανοιχτό σε συνεργασίες και καινοτομίες. Ένα σχολείο που να δίνει διεξόδους δημιουργικής έκφρασης στους μαθητές και να παρέχει ένα περιβάλλον δημιουργικής μάθησης, ιδίως στη βαθμίδα του λυκείου – αλλά και του γυμνασίου – .

Αναλάβαμε κατά καιρούς πρωτοβουλίες και πραγματοποιήσαμε συνεργασίες μεταξύ μας και με τα σχολεία μας, οι οποίες περιλαμβάνουν ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες.
Σκεφτήκαμε να επεκτείνουμε αυτές τις συνεργασίες δημιουργώντας μια «Κοινότητα μάθησης και δικτύωσης Σχολείων Δημιουργικής Έκφρασης», ώστε να φέρουμε κοντά συναδέλφους που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν ή εφαρμόζουν ήδη δημιουργικές δραστηριότητες στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων με επίκεντρο τις τέχνες, τις βιωματικές μεθόδους, τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

Μια τέτοια κοινότητα θα δώσει την ευκαιρία να συντονιστούν τέτοιες συνεργασίες εμπλέκοντας τα σχολεία μας και όλες αυτές οι δράσεις να κοινοποιούνται στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Προτείναμε, λοιπόν, να δημιουργηθεί μια κοινότητα εκπαιδευτικών και σχολείων που εφαρμόζουν ή επιθυμούν να εφαρμόσουν δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης στο πλαίσιο της διδασκαλίας των διαφόρων διδακτικών αντικειμένων με επίκεντρο τις τέχνες, τις βιωματικές μεθόδους και τις συνεργασίες. Κύρια ομάδα στόχος είναι τα λύκεια και στη συνέχεια τα γυμνάσια, καθώς θεωρούμε ότι η λειτουργία του λυκείου είναι προβληματική, κυρίως επειδή επικεντρώνεται στις εξετάσεις και απομακρύνεται έτσι από τους βασικότερους στόχους της εκπαίδευσης για μια πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μας. Γιαυτό και εστιάζουμε στα παρακάτω που αποτελούν και τους κεντρικούς στόχους:

1. Δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης, εντός του ωρολογίου προγράμματος, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των διαφόρων αντικειμένων ή και διαθεματικά με τη συνεργασία καθηγητών διαφορετικών ειδικοτήτων και την εμπλοκή διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
2. Δραστηριότητες που εμπλέκουν τις τέχνες στη διδασκαλία, όπως τη Λογοτεχνία, τις Εικαστικές Τέχνες, το Θέατρο, τη Μουσική, τον Χορό, τον Κινηματογράφο, video / animation, τη Γλυπτική κ.ο.κ.
3. Αξιοποίηση των έργων τέχνης ως εργαλείων κριτικού στοχασμού και βιωματικής μάθησης για την παραγωγή νοήματος και λόγου από τους μαθητές.
4. Συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων/μαθητών.
5. Επικοινωνία μεταξύ των μαθητών των διαφόρων σχολείων με στόχο τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών στην παραγωγή λόγου γραπτού ή προφορικού, με συγκεκριμένους αποδέκτες.
6. Βιωματικές μέθοδοι διδασκαλίας με αξιοποίηση ποικίλων τεχνικών όπως η δραματοποίηση, οι θεατρικές τεχνικές και το θεατρικό παιχνίδι, η εκφραστική ανάγνωση, η δημιουργική γραφή, η μουσική ακρόαση, η ζωγραφική κ.ά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιβαλλοντικές δράσεις στο 3ο Γυμνάσιο - ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

  Με σύνθημα "ενδιαφέρομαι, ανακυκλώνω και προσφέρω στο περιβάλλον" η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, με την καθοδήγηση των καθηγητριών της , Αμανατίδου Παρθένας (ΠΕ04.05) και των φιλολόγων Κουιμτζιδου Αικατερίνης και Τσιαλή Μαρίας, πραγματοποίησε μία σειρά περιβαλλοντικών δράσεων με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων της γειτονιάς της, του Δενδροποτάμου, και τη διαμόρφωση μιας καταναλωτικής συμπεριφοράς που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς του πόρους. Μπορείτε να δείτε εδώ μία σύντομη παρουσίαση των δράσεω ν.

Φιλαναγνωσία και Δημιουργική Γραφή στο 3ο Γυμνάσιο-ΛΤ Μενεμένης "Κωστής Παλαμάς"

  Η Λέσχη φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής, που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εμψυχώθηκε από τις φιλολόγους, Μαρία Τσιαλή, Δέσποινα Μουντζούρη και Ελένη Παπαδοπούλου, έφερε σε επαφή τους/τις Έλληνες /ιδες ρομά μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με συγγραφείς της Θεσσαλονίκης και τους/τις μύησε στον κόσμο της λογοτεχνίας, ανοίγοντας τη Βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ του σχολείου, που για χρόνια ήταν κλειστή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μελέτησαν πεζά και ποιητικά έργα, συζήτησαν με τους/τις συγγραφείς τους και παρήγαν και τα δικά τους πρωτότυπα κείμενα. Για κάθε επίσκεψη συγγραφέα φιλοτεχνησαν και την αντίστοιχη αφίσα διάχυσης. Μερικά στιγμιότυπα:  Η λέσχη φιλαναγνωσίας του σχολείου μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει σήμερα 4/3 την κ. Αθηνά Παπανικολάου, φιλόλογο και συγγραφέα της συλλογής των πεζοποιημάτων, «Γλυφό νερό». Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό πώς ανταποκρίθηκαν τα παιδιά, καθώς βρήκαν μέσα στα διηγήματα δικά τους βιώματα και καταστάσεις. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά...

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη : Νόπη Ταχματζίδου.

PROJECT «ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» «Γιατί νοσεί η πόλις; Ένα διαθεματικό  Project για τη Γλώσσα και την Οικολογία εφαρμόζοντας μεθοδολογίες  STEM» 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Στην εφαρμογή του project κατά το σχολικό έτος 2021 – 22, στο 2ο ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου, συμμετείχαν και συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι: Νόπη Ταχματζίδου, Φρόσω Κατσούλη και  Νίκη Μασαούτη. Το project υλοποιήθηκε σε 3 τμήματα της Γ΄Λυκείου. Επιπλέον κατά την υλοποίηση του project συνεργάστηκαν 8 Λύκεια από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και 28 εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της «Κοινότητας Μάθησης και πρακτικής και Δικτύωσης σχολείων ‘’Δημιουργικής Έκφρασης’’». έργο της Ειρήνς Καμά, μαθήτριας της Γ΄Λυκείου, 2ου ΓΕ.Λ. Ωραιοκάστρου Η δημιουργία της αφίσας από την Ειρήνη Καμά (βίντεο) https://www.youtube.com/shorts/qcpxo_RESOk ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Βίντεο από τη δουλειά στην τάξη: https://www.youtube.com/shorts/aUQjMwqWETk ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Γιατί νοσεί η Πόλις;  Ευφροσύνη Μουρελή, ...